На 13 октомври, от 18.30 ч., в Огледална зала Нели

...
На 13 октомври, от 18.30 ч., в Огледална зала Нели
Коментари Харесай

„UnTraditional Trio” гостува в Добрич с микс от фолклор и джаз

На 13 октомври, от 18.30 ч., в Огледална зала „ Нели Божкова “ заповядайте на концерт с авторска музика и обработки на фолклорни мостри. Концертът е част от плана “Нова музикална сцена ”, който се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ (https://ncf.bg/bg) по „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “. Партньор на плана е Община град Добрич.

Очакваме една впечатляваща групировка, която към този момент се постанова измежду меломаните със своя усет към опита - „ UnTraditional Trio ” в състав: Христина Белева - гъдулка, Василена Серафимова - маримба, и Димитър Горчаков – пиано.

Василена Сефаримова, международно приет реализатор на маримба, обобщава замисъла на това нетрадиционно трио пред Нина Локмаджиева:

„ Специфичното за нашата групировка е, че и тримата идваме от разнообразни култури - Христина Белева с гъдулката, несъмнено, е повече във фолклор и етно джаз, Димитър Горчаков е с класическо обучение, само че се развива най-много в джаз и комбинация, аз съм с класическо обучение и модерна музика, само че работя доста и в джаз планове, и в електронна музика - все неща, които смесват жанровете. По този метод и тримата сме донесли нещо от нашите хоризонти и сме пробвали да създадем една забавна композиция, която съчетава наши композиции и фолклорни претекстове. Например работим по българската национална ария „ Лале ли си, зюмбюл ли си ”, която представяме по един по-интересен метод. Започваме с една доста дълга импровизация с по-минималистично електронно звучене и в един миг изгрява като слънце “Лале ли си, зюмбюл ли си ” от средата на тази импровизация. Опитваме се с персонални композиции или с национални творби да поднесем по-интересно звучене, нещо, което да е по-ново и да изненада публиката. Самата композиция на нашите принадлежности е много ексцентрична - маримба, пиано и гъдулка, дори и малко глас използваме на моменти. Определено сме в авангардното звучене, не в смисъл на авангардно модерно, а по-скоро самата организация, самата ни взаимна работа е малко по-различна. И има доста независимост в метода ни на работа даже, тъй като ние се виждаме, дефинираме рамката, в която ще свирим, само че не всичко е написано, както при една класическа композиция. Ние се опитваме да си дадем свободата и да можем да покажем възприятията, които ще ни дойдат на момента. Имаме рамка, само че цветовете и багрите ги слагаме на самия концерт. ”

ПРОГРАМА:

Mirrors – музика Василена Серафимова

Нощни стъпки – музика Димитър Горчаков

Mare a Mare – музика Василена Серафимова

Дойна – музика и текст национални, аранжимент UnTraditional Trio

Слънце – музика Петър Дундаков

Дохи jazz - музика UnTraditional Trio
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР