На 13 май (петък) от 18:00 часа в зала Съединение

...
На 13 май (петък) от 18:00 часа в зала Съединение
Коментари Харесай

Изложба Яйцето в РИМ днес

На 13 май (петък) от 18:00 часа в зала „ Съединение ” на пл. „ Съединение ” 1 ще бъде открита изложбата „ Яйцето ”. Тя е специфичната самодейност на Регионален исторически музей – Пловдив за Международния ден на музеите (18 май) и Европейската нощ на музеите (14 май) и показва персоналната сбирка от яйца на доктор Ваня Велкова и културни полезности от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив. Изложбата ще бъде открита с обществена лекция от доктор Ваня Велкова и музикална стратегия.
За другите нации яйцето е знак на ново начало, нов живот, раждане, християнство, възкресение, величие, изобилие, безконечност, мощ, здраве, обич, дете… То е обект, разгръщащ безкрайната фикция на хората, които го трансформират както в произведение на националното, по този начин и в произведение на модерното изкуство. Яйцето е обреден предмет със мощна символика, която идва от дълбока античност и продължава в бъдеще. С него са свързани обичаи и празници по целия свят.
Богатата сбирка на доктор Ваня Велкова е неповторима по себе си и за първи път ще бъде показана в България. Тя включва над 370 яйца от 60 страни на 6 континента. Сред тях са същински птичи яйца – от кокошка, патица, пуйка, гъска, токачка, пъдпъдък, щраус, паун, гълъб, араукана, ему, нанду, гилемот, които са украсени посредством разнообразни техники. Колекцията включва и яйца, направени от разнородни материали, измежду които стъкло, метал, камък, кехлибар, кристал, седеф, рог, вълна, керамика, восък, порцелан, хартия, шишарка, плява, мрамор, вулкан, фосили, юта, бамбук, маслиново дърво, махагон, злато, капиз, полускъпоценни камъни, перли и други.
Културните полезности от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив, които също ще бъдат включени в изложбата, са великденски яйца, подарени през 1939 година на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и кралица Йоанна.
В допъление посетителите ще имат опция да видят и любопитен снимков материал, принадлежности и материали за накичване на яйца, както и мултимедийна презентация.
Д-р Ваня Велкова живее в Германия. Занимава се с преподавателска активност. Кореспондент е на български медии в България и чужбина. Автор е на стотици изявления. Тя е съпродуцент на филми, а също донор и колекционер. От години учи както българския фолклор, по този начин и фолклора на доста други нации по света. Нейни сбирки са взели участие в редица изложения в България и чужбина. Носител е на многочислени награди, измежду които грамота и незабравим орден „ Българино, знай своя жанр и език! ”, грамота от Регионален исторически музей – Пловдив за заслуги и принос за запазване историческата памет на Пловдив, показана е в личностната енциклопедия „ Изявени пловдивчани ” и е притежател на оценката „ Българка на годината “ през 2016 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР