На 13 май 2022 г. “Комплексен онкологичен център – Пловдив

...
На 13 май 2022 г. “Комплексен онкологичен център – Пловдив
Коментари Харесай

КОЦ Пловдив: Обществената поръчка осигурява най-добрите лекарства за нашите пациенти

На 13 май 2022 година “Комплексен онкологичен център – Пловдив " e оповестил в електронната платформа за публични поръчки ЦАИС поръчка за " Доставка на лекарствени артикули, нужни за активността на " Комплексен онкологичен център – Пловдив “ ЕООД, предопределени за лекуване на онкологични болести “. Стойността на поръчката е 155 019 384 без Данък добавена стойност.

За всеки публицист, познаващ тематиката " Здравеопазване “ и цените на животоспасяващите онкологични медикаменти, тази сума не би могла да провокира удивление. Не по този начин обаче стои въпросът с публицистите, чиято цел е да търсят единствено сензация и да натрупат рейтинг на гърба на онкоболните, нуждаещи се от действително и съответно лекуване.

Plovdiv24.bg  се е обявявал нееднократно в отбрана на ползите на тези пациенти и е разкривал задкулисието зад офанзивите против КОЦ-а.

Наш кореспондент потърси шефа на лечебното заведение, с цел да внесе изясненост, по отношение на оповестената социална поръчка.

- Доц. Дерменджиев, бяхте замесен в скандална обстановка от електронното издание на вестник " 24 часа “, поради оповестената социална поръчка за медикаменти на стойност 155 млн. лева Справка на Plovdiv24.bg в Профила на купувача на лечебното заведение демонстрира обаче че сумата надалеч не е толкоз фрапираща - през 2019 година сумата е малко над 136 млн. лева (за период до 24 месеца), през 2020 година – 33 млн. лева за 6 месеца, а през 2021 година - 253 млн. лева (за 24 месеца).

- За мен не е ясно каква беше задачата на тези изявления – дали да внесат изясненост измежду хората за активността на КОЦ – Пловдив или да бъде наранено положителното име на лечебното заведение и на актуалното управление посредством разпространяването на избрани внушения. Още на идващия ден изпратихме писмо с право на отговор, в което в детайли бяхме обяснили и дали отговор на поставените в материала въпроси, само че отговорът не беше оповестен. Проведохме диалог с представители на медията, само че в идната обява не беше отразена цялостната информация, която дадохме, а единствено част от нея, която още веднъж не демонстрира цялата обстановка. Не желая да имам вяра, че е преднамерено, само че сигурно изявленията не отразяват правната и фактическа реалност.

- Защо не се възползвате от централизираната социална поръчка на Министерство на здравеопазването, а обявявате обособена?

- Подобни публични поръчки ние разгласяваме всяка година. Вие сами сте се уверили в това, правейки инспекция в ЦАИС. Министерство на здравеопазването афишира централизирана поръчка за медикаменти по лист на НЗОК, само че през годината утвърждава и нови. В КОЦ – Пловдив работят най-хубавите експерти, които постоянно са осведомени с новостите в лекуването и държат да употребяват новите молекули, които се оферират и които са утвърдени от Министерство на здравеопазването. Тези медикаменти не попадат в първичните описи. Именно по тази причина са поръчките, които ние разгласяваме. За да можем да осигурим на нашите пациенти най-хубавото и ново лекуване. И второ, с цел да осигурим непрекъснатост на лекуването на пациентите си. Не можем да си позволим да ги оставим без медикаменти, тъй като Министерство на здравеопазването се е забавило в процедурите за избор на снабдители. След като те сключат рамковия контракт и при положение, че техните цени са по-ниски от нашите, ние ще прекратим нашите контракти и ще вземаме медикаментите с по-ниски цени по поръчката на Министерство на здравеопазването, каквато в действителност е практиката. В тази връзка с оглед получено писмо от РЗИ, в резултат на провалената поръчка на Министерство на здравеопазването, в период до 20.05.2022 година КОЦ – Пловдив ще съобщи пред Министерство на здравеопазването нужните за активността на лечебното заведение лекарствени артикули до 2024 година От друга страна, влаганите лекарствените артикули за лекуване на онкологични болести се заплащат напълно от бюджета на НЗОК и онкологичният център не генерира облага от тях. Обяснихме в детайли това на вашите сътрудници от другата медия, само че очевидно те не сметнаха за належащо да го отразят в своята целокупност.

Plovdiv24.bg разгласява мнението на доцент доктор Тихомир Дерменджиев, по този начин, както ни бе изпратено, без редакторска интервенция.

Посочената социална поръчка е оповестена на съображение член 73, алинея 1 от Закона за публичните поръчки (ЗОП), като прогнозната стойност е 155 млн. без Данък добавена стойност или 186 млн. с Данък добавена стойност, като според член 21, алинея 1 от Закон за обществените поръчки прогнозната стойност включва и плануваните варианти и подновявания на договорите. В съответния случай поръчката е оповестена за 12 месеца с опция за възобновяване с още 12 месеца, като е планувана и алтернатива за удвояване на цената и прогнозните количества на лекарствените артикули за първите 12 месеца. Посочената хипотезата е заложена с оглед обезпечаване на непрекъснатост на доставките на регулярните публични поръчки (в случая доставка на лекарствени артикули ) и застраховане на активността на лечебното заведение, обвързвана с обезпечаването на лекарствени артикули за лекуването на пациентите.

В тази връзка, лечебното заведение не закупува медикаменти на стойност 186 млн. лв., а декларира опция за закупуването на лекарствени артикули, чийто обсег и ценови диапазон обгръщат евентуалния оптимален размер, основан въз основа на разноските за онкологични медикаменти през последните 12 месеца, считано от датата на разкриване на процедурата. Едновременно с това са планувани и появилите се на пазара нови молекули, защото онкологичният център се стреми да работи и да ползва най-съвременните способи и медикаменти при лекуването на своите пациенти.

 Условията на поръчката и новите контракти плануват, че възложителят заплаща единствено декларираните и доставени лекарствени артикули и за него не поражда обвързване да закупува от всеки тип лекарствени артикули, в това число няма и обвързване да декларира оптималната стойност или количество, заложени в тези рамкови контракти. Посоченото подсигурява бистрота и оптималната успеваемост на осъществяваните разноски.

В тази връзка, оповестената процедура дава опция за най-благоприятен избор на лекарства, целящ по-голяма конкуренция и осигуряваща по-ефикасно и дейно потребление на позволените за приложимост лекарствени артикули.

Некоректно е изказванието, посочено в публикацията, че публичните поръчки се афишират в края на миналата година. Изборът на интервал, в който да бъде оповестена една поръчка се дефинира от периода на приключване на настоящия контракт или от действителните потребности на лечебното заведение. Добра процедура и за да се обезпечи непрекъснатост на регулярните доставки или услуги, осъществявани при съответния Възложител, е това да се случва няколко месеца преди приключване на сегашния контракт, включително с опцията за възобновяване (ако такава е предвидена). Изпълнителят се избира въз основа на стопански най-изгодна оферта, в сходство с посочените в Закон за обществените поръчки критерии за възлагане на публични поръчки.

Относно контрола при потреблението на скъпоструващите онкологични медикаменти, бих желал да подчертая, че точно упражняването на засилен надзор и спазването на конкурентното начало, залегнало в Закон за обществените поръчки, е водещият претекст и причина за провеждането на подобен вид социална поръчка.

Твърдението, че баснословната сума хвърля в размисъл лекарската и фармацевтичните гилдии е най-малкото неточно, защото оповестяването на сходни процедури при рамкови условия е процедура и управнически метод в лечебните заведения, които работят със скъпоструващи лекарствени артикули.

В съответния случай с оглед обстоятелството, че все още занапред следва осъществяване на процедура за подписване на рамкови съглашения от страна на Министерство на здравеопазването за лекарствени артикули (получено е писмо с изх. № 03-787-1 / 05.05.2022 година от РЗИ – Пловдив за пускане на процедура по събиране на поръчки посредством Електронната система за закупуване на лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения в Република България ) и неналичието на изясненост по отношение на приключването на процедура, в оперативната автономия на лечебните заведение е да обезпечат нужните за активността си лекарствени артикули с осъществяване на публични поръчки при съблюдаване на правилата при възлагане и стойностните прагове, заложени в член 2 и член 20 от Закон за обществените поръчки.

С оглед изложеното с оповестяването на публичната поръчка управлението на лечебното заведение цели да подсигурява на своите лекари обезпечаването на допустимо най-широк набор от лекарствени артикули за всички вероятни лечебни процедури, които " КОЦ – Пловдив “ ЕООД прави според контракта с НЗОК.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР