На 13 март тази година вна Националната агенция за приходите

...
На 13 март тази година вна Националната агенция за приходите
Коментари Харесай

Какво е предварително попълнена данъчна декларация и как да я използвам?

На 13 март тази година вна Националната организация за приходите ще бъде достъпнапредварително попълнената електроннаданъчна декларация за облагане надоходите на физически лица, напомни.

От нея могат да се възползват всички, разполагащи с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф.

Това е онлайн услуга, налична посредством ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги наНАП.В данъчната декларацияавтоматично са вписани данни за получените през предходната година приходи.

Национална агенция за приходите дава следните авансово попълнени данни:
подадени от работодател/и за приходи от трудови правни отношения (Приложение №1), както и за употребените данъчни облекчение при главния шеф към края на годината (Приложение №10).подадени от предприятия и самоосигуряващи се лица - платци на приходи, за приходи от друга стопанска активност (Приложение №3);доходи от наем или от друго възмездно даване за прилагане на права или имущество (Приложение №4);доходи от прекачване на права или имущество (Приложение №5) и от други източници по член 35 от ЗДДФЛ (Приложение №6).от Държавен фонд „ Земеделие “ за безплатно изплатени облагаеми приходи, които не са обложени с финален налог.информация от данъчно-осигурителната сметка на физическите лица за импортирания от тях през годината предплатен налог, в случай че има подобен, направените предплатени вноски от лицата, извършващи активност като Едноличен търговец,както иданни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране по член 20 от ЗДДФЛ от подадената декларация пример № 8.за осигурителния приход в колона 3 в Таблица 1 и 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния приход за миналата година, попълвана от самоосигуряващите се лица;данни от пощенски оператори за получени суми от натрапен платеж;данни за осъществено прекачване на транспортно средство, което е притежавано по-малко от 12 месеца.
В автоматизирано попълнената годишна данъчна декларация в някои случаи не са налице всичкипридобитидоходи през годината. Трябва да се вкарат:
приходи от друга стопанска активност от друго физическо лице;доходи от източник в чужбина;притежавате имущество в чужбина;получили сте заем, предстоящ на обявление и други
В случайче автоматизирано заредените данни в годишната данъчна декларация съответстват с действително добитите от вас през годината и не е належащо да се вършат корекции или да се прибавят нови данни, декларацията може да бъдепрегледана, доказана и подписана.

Ако се постанова, можете да:
правитекорекции в автоматизирано попълнената декларация;премахвате авансово попълнени данни;добавяте нови данни и приложения.
Не е нужно да прилагате към данъчната си декларация:
служебни бележки, даже и да са издадени такива;копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК за прилагане на данъчните облекчения за понижена продуктивност и за деца с увреждания;документи за прилагане на данъчното облекчение за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране.
Отстъпката от 5% от налога за довнасяне можете да употребявате, в случай че подадете данъчната декларация до 31 март по електронен път и внесете налога за довнасяне до 31 март. Не би трябвало обаче да имате подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията.

Ползването на отстъпката ще бъде допустимо, в случай че попълните съответните редове в декларацията, тяне се пресмята автоматизирано.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР