На 13 март почитаме паметта на свети Никифор, Цариградски патриарх.Той

...
На 13 март почитаме паметта на свети Никифор, Цариградски патриарх.Той
Коментари Харесай

Почитаме паметта на виден светец, пострадал от насилията на иконоборците

На 13 март почитаме паметта на свети Никифор, Цариградски патриарх.

Той е роден в Цариград в средата на VIII век, когато иконоборството било в силата си.

Израсъл в православно семейство, татко му даже потърпевш от насилията на иконоборците. Благодарение на положителното си обучение Никифор заел висока служба в двореца. Водел благодетелен живот и старателно защитавал почитането на светите икони.

При ръководството на малолетния император Константин VI и неговата майка света Ирина през 787 година в град Никея бил призован Седмият космополитен събор, който осъдил иконоборческата разкол.

Като изчерпателен ценител на Свещеното писание Никифор от името на императора приказвал на събора в отбрана на православието и оказал огромна помощ за оборването на ереста.

След събора той останал в двореца известно време, само че животът там не го удовлетворявал. Затова напуснал службата и се заселил в усамотение край Босфора, където се занимавал с научни писания, пост и молитва, въпреки и още да не бил приел монашество.

А когато умрял цариградският патриарх свети Тарасий, Никифор бил определен на негово място поради качествата си на добър богослов и свят по живот човек.

Тогава бил отдаден в отшелнически чин, ръкоположили го поредно за дякон, духовник и свещеник и го въвели на патриаршеския трон на 12 април 806 година, Възкресение Христово.

Но тестванията занапред предстояли.

Патриархът с проповеди убеждавал народа да изостави иконоборческите разбирания и да се обединят всички християни. Имал добър триумф и вярващите с схващане го подкрепяли. Императорът Лъв V Арменец обаче траял иконоборческата си политика и по тази причина в 815 година патриарх Никофор бил свален от престола и заточен на остров Приконисос (днес Мармара) в Мраморно море.

Там твърдият изповедник на православието умрял в заточение на 2 юни 828 година На 13 март 847 година мощите му били пренесени и заровени в Цариград.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР