На 13 март по искане на българската страна се проведе

...
На 13 март по искане на българската страна се проведе
Коментари Харесай

Външното ни министерство поиска информация от Сърбия за задържаните българи

На 13 март по искане на българската страна се организира телефонен диалог сред Славена Гергова, общоприет шеф по " Европейски въпроси “ в Министерство на външните работи и посланика на Сърбия в България Желко Йович, оповестиха от външното ни министерство.

Повод за диалога бе краткотрайното задържане от органите на реда на двама деятели на българското национално малцинство в Босилеград, Сърбия, на 11.03.2023 година " Фокус " напомня, че задържаните са Димитър Треперски, дълготраен деятел за правата на българите в Босилеград, и учителката Даниела Михайлович, майка на малко дете.

От българска страна бе поискана публична информация за случилото се, което хвърля сянка върху визитата на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещаване от 97 години насам на сръбски държавен глава в този град, в който живее огромна част от българското национално малцинство в прилежащата ни страна. Причините за задържането на двамата деятели на българското национално малцинство, които се борят за възстановяване на изискванията на живот в Босилеград, би трябвало да бъдат изяснени. Важно е да се регистрира и провокираната отрицателна реакция в България. Спазването на правата на индивида и в частност обезпечаването на опция за независимост на изложение са основни условия в процеса на европейска интеграция. 



От външното ни министерство е извършен и диалог още събота с полицейското ръководство в Босилеград от консула на България в Ниш Илия Бонджолов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР