На 13 март по искане на българската страна се проведе

...
На 13 март по искане на българската страна се проведе
Коментари Харесай

МВнР с реакция за задържането на българи в Сърбия

На 13 март по искане на българската страна се организира телефонен диалог сред Славена Гергова, общоприет шеф по „ Европейски въпроси " в Министерство на външните работи, с посланика на Сърбия в България господин Желко Йович, оповестиха от външно министерство.

Повод за диалога бе краткотрайното задържане от органите на реда на двама деятели на българското национално малцинство в Босилеград, Сърбия, на 11 март. От българска страна бе поискана публична информация за случилото се, което хвърля сянка върху визитата на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград. Това беше първо посещаване от 97 години насам на сръбски държавен глава в града, в който живее огромна част от българското национално малцинство в Сърбия.

Причините за задържането на двамата деятели на българското национално малцинство, които се борят за възстановяване на изискванията на живот в Босилеград, би трябвало да бъдат изяснени. Важно е да се регистрира и провокираната отрицателна реакция в България. Спазването на правата на индивида и в частност обезпечаването на опция за независимост на изложение са основни условия в процеса на европейска интеграция.

Консулът на България в Ниш Илия Бонджолов е провел диалог с полицейското ръководство в Босилеград още в събота.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР