На 13 март лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия обявиха

...
На 13 март лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия обявиха
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Австралия са все по-близко до отваряне на „кутията на Пандора“

На 13 март водачите на Съединени американски щати, Англия и Австралия оповестиха проект за съдействие в областта на атомните подводници. Съгласно оповестеното от трите страни взаимно изказване, към 2030 година Съединени американски щати ще продадат на Австралия три атомни подводници от клас „ Вирджиния “, като има алтернатива за спомагателна доставка на още две. Трите страни възнамеряват и взаимно създаване на нов вид атомна подводница с потреблението на американски и английски технологии. Представител на австралийската войска съобщи, че проектът за вложения на стойност 245 милиарда щатски $ ще бъде изпълнен до 2055 година

Само дни преди оповестяването на проекта на трите страни за съдействие в областта на атомните подводници във Виена се организира съвещание на Съвета на шефовете на Международната организация за атомна сила. По искане на Китай организацията преглежда въпроса за съдействието за седми път. Множество страни уверено се опълчиха на протичащото се. Игнорирайки опасенията на интернационалната общественост обаче, Съединени американски щати, Англия и Австралия направиха своето съобщение и с тези дейности се конфронтират с многостранния консенсус. Ако проектът бъде осъществен, то той ще наруши мира и стабилността в азиатско-тихоокеанския регион, нанасяйки удар на интернационалната система за неразпространение на нуклеарни оръжия и насърчавайки конкуренцията във въоръжаването. Всичко това е доста покрай „ отваряне на кутията на Пандора “ и ще докара до съществени последствия.

Независимо какви са връзките сред Съединени американски щати, Англия и Австралия, съдействието в областта на атомните подводници никога не е техен персонален въпрос, а визира ползите на всички страни членки на МААЕ. Този проблем разумно би трябвало да бъде решен взаимно от всички страни. Преди реализиране на интернационален консенсус Съединени американски щати, Англия и Австралия не би трябвало да организират съдействие в областта на атомните подводници. Не би трябвало да се не помни, че точно с помощта на избавянето от метода на мислене от Студената война Азиатско-тихоокеанският район се трансформира в най-динамичният и най-бързо разрастващ се район в света. Такъв резултат не е реализиран елементарно и хора в района не би трябвало да разрешават дейности, които могат да го разрушат.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР