На 13 март Биткойн достигна рекордно високо ниво от $73,650,

...
На 13 март Биткойн достигна рекордно високо ниво от $73,650,
Коментари Харесай

Опасност за корекция на цената на Биткойн – какво следва?

На 13 март Биткойн доближи рекордно високо равнище от $73,650, отбелязвайки незабравим растеж от 44% единствено за 16 дни, задвижван от възходящото търсене на спот фондове за търговия с Биткойн (ETF) в Съединени американски щати.

На 12 март бяха регистрирани входящи потоци в размер на $1 милиард, което накара търговците да обмислят опцията Биткойн да надвиши $80,000, подтиквани от бичи позиции с ливъридж.

Анализаторите спекулират дали Биткойн, който понастоящем се прави оценка на $73,200, служи като хедж против паричната политика на Съединени американски щати, изключително в светлината на скока на показателя на потребителските цени (ИПЦ) с 3.2% през февруари. Този напън върху Федералния запас да заобикаля по-нататъшно понижаване на лихвените проценти ускорява риска от стопански спад, защото предприятията губят тласъците за разширение и наемане на личен състав.

Ако обаче инфлацията продължи да нараства и Фед затегне в допълнение лихвените проценти, това може да значи проблеми за рискови активи като Биткойн. По време на несигурни времена вложителите нормално търсят леговище в краткосрочни американски държавни облигации и парични позиции, макар че поддържат дълготрайни убеждения на други пазари.

Траекторията на сегашния бичи поход на Биткойн към $80,000 зависи от приемането на спот ETF като благонадежден “запас от стойност ” и от смяната във възприемането на риска към Биткойн. Регулаторната изясненост след утвърждението на спот ETF за Биткойн в Съединени американски щати на 11 януари отстрани бариерите пред достъпността на взаимните фондове и мениджърите на благосъстояние.

През последните седмици се наблюдаваше забележителен приток на капитал от близо $5 милиарда в котираните в Съединени американски щати спот ETF артикули за BTC, което притегли институционални вложения. Въпреки това не престават да съществуват опасения по отношение на несъразмерния ливъридж във фючърсите върху Биткойн, който може да докара до разпродажба и корекции на цените.

На 13 март съвкупният открит интерес към фючърсите върху BTC набъбна до рекордните $35 милиарда, като известни търговци започнаха дълги позиции с ливъридж. Макар че знаците сочат нараснало доверие, е рано да се прави умозаключение за нараснал риск от срив на цената на Биткойн. Възможно е арбитражните бюра да употребяват ливъридж на фючърсните пазари, с цел да чакат мощен приток на средства в спот Биткойн ETF, създавайки краткотраен буфер на търсенето.

Оторизираните участници, които са основни при основаването и противоположното изкупуване на акции на ETF, може да са мотор на внезапното повишаване на търсенето на ливъридж. Показателите на дериватите подсказват за доверие, като търговците правят оценка сходни опасности за непредвидени възходящи и низходящи придвижвания, макар че достигането на $80,000 остава нестабилно.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР