На 13 февруари след кратко боледуване на 83 години почина

...
На 13 февруари след кратко боледуване на 83 години почина
Коментари Харесай

Почина бившият кмет на София Петър Междуречки

На 13 февруари след малко боледуване на 83 години умря дългогодишният кмет на столицата, посланик и държавник Петър Междуречки, оповестиха от Софийския градски съвет на Българска социалистическа партия.

Петър Междуречки е роден на 2 май 1934 година в Неврокоп в фамилията на Александър и Мара Междуречки. Дядо му Гоце Междуречки е деятел на ВМОРО и произлиза от Междурек, Кукушко. През 1936 година фамилията се мести в София.

Петър Междуречки е член е на Българска комунистическа партия от 1965 година В гимназията е ръководител на сдружението на българо-съветската дружба. През 1957 година приключва Юридическия факултет на Софийския университет, а по-късно науки и външна търговия в Западен Берлин. През 1962 година постъпва на работа в Министерството на външните работи. Междуречки приключва интернационалните връзки в Москва през 1965 година След това работи като аташе и трети секретар. От 1968 година е завеждащ стокообмена при комерсиалното посланичество на България във Федерална Република Германия. През 1971 година става старши инструктор в отдел "Външна политика и интернационалните връзки “ при Централен комитет на Българска комунистическа партия. Между 1974 – 1978 година е дипломат на България във Федерална Република Германия. След това осем години е столичен градоначалник. От 1986 до 1991 година е дипломат на България в Германска демократична република.

По време на кметския мандат на Петър Междуречки са издигнати над 120 000 общински жилища, които и през днешния ден Столичният общински съвет (СОС) продължава да ги продава или заменя. Изградени са и десетки поликлиники, учебни заведения, търговски обекти, основни булеварди като бул. "България ", както и НДК. Оправени са булевардите "Александър Стамболийски ", "Драган Цанков ", "Ботевградско шосе ", Околовръстният път.

Поклонението ще се състои на 17 февруари от 12.30 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта му!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР