На 13 до 14 октомври 2022 г. в София ще

...
На 13 до 14 октомври 2022 г. в София ще
Коментари Харесай

Дни на казахстанското кино в Република България

На 13 до 14 октомври 2022 година в София ще се проведат Дни на казахстанското кино. Организатор на събитието е Държавният център за поддръжка на националното кино, със съдействието на министерството на културата и спорта на Република Казахстан и посолството на Република Казахстан в Република България.

Ще се прожектират два кино лентата, снимани от казахстански режисьори.

Историческата пълнометражна лента „ Казахско ханство. Златният престол “ споделя за събития, случили се през XV век. Именно през този интервал в Евразия представители на династията Дулати-Джучи - Керей и Жанибек, тръгнали от владенията на Абулхаир Шайгани, поставиха основите на казахското ханство. Филмът, сниман от известния режисьор Рустем Абдрашев във филмовото студио " Казахфилм ", ще опише за сложния интервал на образуване, за опитите на враговете да задушат младата нежна страна, за суровите тествания, кървавите борби и блестящите победи.

Документалният филм „ Владетелки на Евразия ", сниман от режисьора Александър Каменски с поддръжката на Филмов център по поръчка на министерството на културата и спорта на Република Казахстан, продължава историческата тематика, разказвайки за невероятните дами, стояли по друго време отпред на страните от Великата степ. В същото време създателите на кино лентата вършат паралели сред наши съвременници и техните прославени прародители, задавайки неизбежни въпроси за духовното завещание и последователност.

Прожекциите ще се проведат във филмотечно кино " Одеон ".

" Казахско ханство " - 13 октомври, от 17.30 часа,

" Владетелки на Евразия " - 14 октомври, от 17.00 часа.

Вход свободен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР