На 13 декември Света ни църква си спомня за Светите

...
На 13 декември Света ни църква си спомня за Светите
Коментари Харесай

Любими имена черпят днес! Почитаме светци, загинали мъченически за Христовата вяра

На 13 декември Света ни черква си спомня за Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест, и на Светата мъченица Лукия девственица.
Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест живели по времето на императорите Диоклетиан и Максимиан. Тогава християните били преследвани и грубо измъчвани. Те били обществено умъртвени пред очите на всички християни поради любовта им към Бога. Презвитер Авксентий бил посечен с меч, Евгений - грубо погубен, а след това Мардарий бил обесен с главата надолу и подпалван с огън. Това станало през 305 година
Светата госпожица Лукия (Лучия) е родена към 283 година в Сицилия. Тя произлиза от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната гибел на нейния татко тя е отгледана единствено от майка си.
Още като млада госпожица Лукия приема християнската религия и дава скришен обет за безбрачие. Като навършва пълноправие, нейната майка я сгодява за богат юноша, само че Лукия отхвърля този брак. Отхвърленият избраник си отмъщава, като донася на управляващите, че е християнка.
Лукия е задържана и измъчвана, с цел да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в обществен дом и принудена да проституира. Тогава тя, с цел да се избави от проституция, си избожда очите. Заради това е обезглавена през 304 година
Мощите на светицата са укривани дълго от мюсюлманските владетели на Сицилия. По време на владичеството на Византия те са открити и пренесени в Константинопол, а в Сицилия е оставено единствено нейно ребро и лявото рамо.
През 1204 година, по време на Четвърти кръстоносен поход, мощите на света Луция са пренесени от Константинопол във Венеция, където са сложени в новоизградената черква на нейно име.
През 1861 година църквата е разрушена, с цел да се построи железопътната гара на Венеция, която през днешния ден също носи нейното име. Мощите на светицата са пренесени в прилежащата черква „ San Geremia “, където са и до през днешния ден. През 1955 година тогавашния свещеник на Венеция Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, покрива мумифицираното лице на светицата със сребърна маска.
Имен ден честват на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР