На 13 декември Обединението на жените социалистки област Пловдив ще

...
На 13 декември Обединението на жените социалистки област Пловдив ще
Коментари Харесай

Откриването на консултативни и кризисни центрове поискаха социалистките от област Пловдив

На 13 декември Обединението на дамите социалистки област Пловдив ще внесе в Народно събрание и подписка за ратификация на Истанбулската спогодба.

Липсват поредни политики и ангажираност на националните и локални управляващи за финансиране на действия по предварителна защита и отбрана на дамите и децата от принуждение. Това бе нелицеприятният извод, към който се сплотиха мненията на участниците в Кръгла маса под надпис: „ ЧУЙ МЕ! ВИЖ МЕ!, проведена от Обединението на дамите социалистки област Пловдив. На провелият се конгрес присъединяване взеха националният представител Георги Търновалийски, Мария Вълканова - зам.-кмет на община Асеновград, общинските съветници от Пловдив- Петя Манева и Родопи - Веселина Михайлова, Стойна Малешкова-Председател на Комисията за противообществени прояви на малолетни и малолетни в община Брезово, Стела Кехайова, ръководител на ОЖС Казанлък, членове на локалните комисии за противообществени прояви на малолетни и малолетни от общините в област Пловдив, обществени служащи и учители.

„ Няма поредна и целенасочена поддръжка даже за съществуващите услуги, предлагани от неправителствени организации и локална власт и по тази причина такива липсват в доста обитаеми места, а където ги има, са с незадоволително финансиране. ", показа при откриването на полемиката Александра Берданкова, координатор на ОЖС област Пловдив. Според нея заради това, както и заради неналичието на благоприятни условия за приемане на дълготрайна поддръжка жертвите на принуждение се затварят, страхувайки се да споделят и да приказват намерено.

Превенцията и отбраната е в основата на активността на локалната комисия за битка с противообществените прояви в Община Асеновград. Работата и визията за това, по какъв начин локалната власт може да е от помощ показа инж. Мария Вълканова. Според нея с редица действия, като провеждането на взаимни срещи с учебните комисии, работа с родителите, образуване на многочислени прояви и реализирането на начинания, които срещат деца и родители с съществени права и отговорности са в основата на предварителната защита. „ Вече пета година организираме Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит сред институции и организиции, чиито главен приоритет е предварителната защита. Освен това издадохме „ Помагало за родители ", годишно вършим календар за всеки клас, с съществена информация за институциите, които работят за отбрана на децата ", по този начин Мария Вълканов показа активността на Община Асеновгра и МКБППМН.

Според общинският консултант от Българска социалистическа партия в Пловдив Петя Манева тематиката е от изключителна значимост. „ Не би трябвало да неглижираме поставените въпроси. Освен насилието над дами и деца би трябвало да обърнем внимание и на казуса с насилието над възрастни хора. Търсенето на решение, посредством локалната власт е ангажимент, който аз съм поела и чието развиване ще диря при разискването на бюджета на община Пловдив за 2018 година ", съобщи социалистката.

От своя страна националният представител Георги Търновалийски се ангажира всички направени оферти за законодателни начинания да бъдат импортирани в Народно събрание, да се търсят благоприятни условия за финансиране на основаването на консултативни и спешни центрове, национални телефонни линии за помощ на потърпевшите от принуждение. „ Липсата на политики във връзка с приходи, претовареност, обучение, демографска рецесия водят до ескалиране на казуса в последните години. А това, че насилието над дами и деца, макар всички полемики и проучвания на казуса се усилва е доказателство, че липсват ефикасни политически и законодателни ограничения в това направление ", безапелационен е Търновалийски.

В края на полемиката участниците се сплотиха към няколко претенции за законови ограничения, измежду които промени в наказателния кодекс за най- строго гонене и наказване на насилниците. Социалистките желаеха и разпределяне на средства за подкрепяне откриването на консултативни и спешни центрове най-малко във всеки регионален град.

На 13 декември Обединението на дамите социалистки област Пловдив ще внесе в Народно събрание и подписка за ратификация на Истанбулската спогодба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР