На 13 април официално бе открит обновеният манастир Свети Пророк

...
На 13 април официално бе открит обновеният манастир Свети Пророк
Коментари Харесай

Откриха за посетители реставрирания тетевенски манастир „Свети Пророк Илия“

На 13 април публично бе открит обновеният манастир „ Свети Пророк Илия “, дейностите по който се осъществиха по план № 11/07/6/0/00024 „ Ремонт, реституция, отвесна планировка и възстановяване на околното пространство на манастир „ Свети оракул Илия “ в гр. Тетевен “. Главната цел бе повишение качеството на живот и опазване на културната еднаквост и обичаи в селските региони. Общата стойност на плана е 643 974,33 лева, от които 547 378,18 лева европейско и 96 596,15 лева национално съфинансиране.

Денят стартира рано сутринта, когато Ловчанския митрополит Гавриил отслужи литургия и освети храма, дворното пространство и магерницата, а на събитието участваха кметът на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Свилен Русинов и Борис Врабевски, ръководителят на Общински съвет – Тетевен Мария Стойчева, голям брой вярващи, поданици и посетители на града. Децата от началните класове и детските градини също бяха пристигнали, с цел да видят актуализирания храм и да възпламенят свещ за здраве.

Д-р Бояджиева сподели, че: „ Това е план с извънредно значение за Тетевен, тъй като касае реставрацията на един от знаците на града, който с изключение на като знак на християнството и вярата, има значение и като исторически монумент “. Тя добави, че в този момент манастирът наподобява още по-внушителен и прелъстителен, което е причина за привличането на по-голям туристически поток.

„ Манастирът е със статут на недвижима културна полезност от национално значение, а неговата уникалност е забележима. Проектът обхвана ремонт, реституция и възстановяване на околното му пространство, като главната задача беше да се осъществят ограничения, нужни за възобновяване на постройката на църквата, монашеското крило с магерницата, оградата на парцела и възстановяване на околното пространство “, добави още доктор Бояджиева. Тя приключи с думите, че водещ претекст в реализацията на плана е бил правилото за възобновяване и опазване на храма.

Проектът включваше още изработката на алеи, водещи към двете здания, с построена настилка от каменни плочи, както и заслон при започване на дворното пространство. Беше осъществена реорганизация и създаване на подпорни стени, реституция на каменна ограда и изработка на ограда по границите с железни пана, дворна врата и други Изпълнението и поддържането на градежа е в сходство с условията за налична среда за популацията, в това число за хора с увреждания.

Д-р Бояджиева благодари на Ловчанския митрополит Гавриил, на отец Павел, на компанията реализатор, както и на всички, съдействали за реализирането на плана.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР