На 13 април 2005 г. Европейският парламент одобрява подписването на

...
На 13 април 2005 г. Европейският парламент одобрява подписването на
Коментари Харесай

Договорът за членството в ЕС навърши пълнолетие, а ние сме все така незрели

На 13 април 2005 година Европейският парламент утвърждава подписването на присъединителните контракти за България и Румъния, дефакто потвърждавайки присъединението им към Европейски Съюз. Парламентът гласоподава за присъединението на Румъния с 479 “за “, 93 “против “ и 71 “въздържали се “. България получава малко по-позитивен избор с 522 “за “, 70 “против “ и 69 “въздържали се “.

 

От българска страна Договорът за присъединение е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

 

Какво се случи за 18 години? 

 

Европейската ни еднаквост е все по този начин изпразнено от наличие разбиране. Политици приказват за “евроатлантизма ” като за някакъв върховен блян, само че в същото време гледат на Изток. Други пък намерено отхвърлят Запада и всички негови полезности, само че пращат децата си да учат в западни университети, вървят по почивки в Западна Европа. 

 

България е към момента надалеч от Еврозоната. Според някои икономисти - все по-далеч. Перспективите за приемането на единната европейска валута не са положителни, порязаха ни за Шенген поради купищата нерешени проблеми в страната. 

 

България години наред е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Според данните на Transparency International за 2022 година родината ни е подобрила индикаторите си в битката с корупцията, само че към момента не сме прескочили границата от 44-те точки по скалата, които ни слагат на към 70-тото място в света. България, Румъния и Унгария са посочени за най-корумпираните страни в Европа. Букурещ обаче откри своята Лаура Кьовеши (която прочее оглави Европейската прокуратура и сега следи по какъв начин се разходват парите на Европейски Съюз от държавите-членки). Кьовеши се трансформира в един от знаците на битката против корупцията в Румъния и сега Букурещ ни задминава по този индикатор. У нас има основен прокурор като Иван Гешев, чадър над корупционните практики, застъпничество на нарушители, съмнение в институциите. 

 

Румъния ни задминава и по независимост на словото. В момента северната ни съседка е надалеч пред нас - съгласно показателя за 2022 година България е на 91 място по този индикатор, до момента в който Румъния е на 56-о. През 2007 година, когато двете страни публично стават членки на Европейски Съюз, Румъния е на 42-о място, а България - на 51-о.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР