На 12 юни известният бунтар обяви с декларация, че иска

...
На 12 юни известният бунтар обяви с декларация, че иска
Коментари Харесай

Неприличният дисидент

На 12 юни известният бунтовник разгласи с декларация, че желае оставката на министъра на превоза Ивайло Московски и разформироване на Народното събрание.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Да бъде подсилен значи поддръжка за неговата идея, не за неговата гибел. Още по тематиката
Нов митинг пред Народното събрание в поддръжка на Николай Колев-Босия (обновена)

Протестиращите показват опасения за здравето на дисидента след 25 дни гладна стачка досега
5 юли 2018
Акция в поддръжка на гладната стачка на Николай Колев-Босия

Поетът отстъпник гладува към този момент три седмици като митинг против ширещата се корупция при издаване на шофьорски книжки
3 юли 2018 В сряда сутринта, на 28-ия ден от гладната си стачка, Николай Колев-Босия е пред Народното събрание, заобиколен от 30-ина поддръжници. Към него доближават доктор и сестра, изпратени от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

След измерването на кръвното налягане (90 на 65) и кръвната захар (в норма), на което той не се опълчи, лекарят го пита дали има потребност от нещо. " От една доста лека картечница ", отвръща с богатства усмивка Босия. Макар че гласът е поизнемощял, а ръката, на която мереха кръвното му - много измършавяла, той се майтапеше, до момента в който лекарят и сестрата удържаха безмълвно на обвинителните подмятания от групата към него.

На 12 юни Николай Колев разгласи началото на гладната си стачка с декларация, с която изиска оставката на министъра на превоза Ивайло Московски и разформироване на Народното събрание. Мотивите: корупцията в Агенция " Автомобилна администрация " при издаването на шофьорски книжки и стимулиращото корупция законодателстване на депутатите.

Попитах го за какво тъкмо оставката на транспортния министър, а не на държавното управление. Защото желая да се вземат решение съответни въпроси, отвръща Босия. Ако министърът подаде оставка, само че не и Народното събрание, което по този начин или другояче е изключено, " ще считам, че не са изпълнени настояванията ми ". И значи ще продължиш? Да.

Неефективност на доматената опозиция

Отказал се от хвърлянето на домати по Народното събрание поради неефективност на " стандартните средства " - по този начин той назовава митингите с издигане на лозунги и гражданско непокорство. Първо го арестували постоянно, съдът го оневинявал, след това спрели да го задържат - " към този момент не ме виждат ". Останали му неконвенционалните средства - като гладната стачка...

" Вече не ме виждат " - несъзнателно Босия формулира най-ефективния номер на всяко статукво, оцеляващо посредством омаловажаване на съпротивата към него: и най-грандиозният скандал, и най-острата реакция отминават без внимание, до момента в който сетивата ни за положително и зло закърнеят. Мечтата на властта.

Прякорът - от Държавна сигурност

Роден през 1951 година в Стара Загора, приключил Руската гимназия, учил съветска лингвистика, завърнал се в Стара Загора, работил като преводач, учител, напускал, работил в цех, прибирал се отново на културното занятие, писал стихове и епиграми... И най-много четял. " Най-много обичах да чета. Не единствено художествена литература, всякаква. Баща ми беше теоретичен помощник по агрономство, изчетох книгите му. Покрай първата ми жена изчетох всичките й медицински книги. Четях какво ли не - от история до биология. И в това време написвах по някоя поема и я четях пред другари. "

Точно от сатиричните стихове стартират проблемите му с властта. Приятели донасят за тях където би трябвало. За пръв път е арестуван от милицията през 1985 година " Чудеха се какво да ме вършат ", споделя през днешния ден Колев. Изобретателен е - изпраща идната си сатирична поема на Тодор Живков с противоположна квитанция и в действителност получава разписката. Когато милицията идва да прави обиск и да търси новата поема, Босия им споделя: " Тодор Живков не ми написа, че е афектиран, вие защо сте афектирани. " При всяко задържане го дават на съд за нарушение на публичния ред (по Закона за Народната милиция), само че не могат да го осъдят.

През 1988 година се включва в новосъздаденото от дългогодишния политически пандизчия Илия Минев Независимо сдружение за отбрана правата на индивида в гр. Септември. Създателят на тази будеща боязън тогава даже от изговаряне на името й нова конструкция е дамгосан човек, който ще остане незачитан и даже след 1989 година През февруари 1989 Босия основава локалния клон на профсъюз " Подкрепа " в Стара Загора и ограниченията на властта се втвърдяват.

Прякора му го дала Държавна сигурност. Когато найлоновите чорапи залели пазара, той получил алергия и почнал да върви без чорапи. Дотогава - средата на 80-те години, приятелите го наричали Професора, тъй като доста четял. На една поредна информация в Държавна сигурност в Стара Загора офицерът му споделил, че към този момент му викали Босия и го питал дали му харесва. Страшно ми харесва, отвърнал. Онзи се зачудил. " Ами професори под път и над път, а боси единствено Диоген, Христос, Айнщайн и аз ", обяснил им Колев.
От килиите - закалка и тип месианство
Опитът да бъде даден на съд поради основаването на " Подкрепа " по глава първа от Наказателен кодекс - за противодържавна активност, не съумява. Осъден е по член 40 от Закона за Народната милиция на интерниране в Бобов дол за година и половина. Той афишира гладна стачка и на 34-ия ден от нея присъдата му е анулирана.

В изявление пред Георги Станков за канала в youtube " Най-добрите дела " Босия споделя, че времето, прекарано в арестантските килии - в Старозагорския затвор, в Софийския и в Главно следствено ръководство, е построило неговия противодействуващ нрав.
" Не чакам бързи победи, те са пирови. Не подбуждам към гражданско непокорство, не карам никого да чупи коли и витрини. Слагам началото на дълъг развой за основаване на общество на жители с полезности, учредено на религия и почтеност, с което бъдещите политици да се преценяват. " И още: " Физическият живот не е полезност, в случай че не е база за нематериалност. Тялото е източник на екскременти. Ако тялото беше полезност, египетските мумии щяха да са извор на хрумвания. Христос ни е оставил хрумвания, Махатма Ганди ни е оставил послания за духовно извисяване... ".
Искането на Босия за оставка на транспортния министър е обяснимо и основателно - обществена загадка е освен проведената от десетилетия корупция в пътната организация, само че и това, че парични потоци от нея пълнят партийните каси на ръководещите партии, изключително пред избори. Но животът е подарък и успеха на духа не зачертава неговата полезност. Да бъде подсилен Босия значи поддръжка на неговата идея, не на неговата гибел.
И преди, и в този момент

Това, че не умее да се държи обичайно, Николай Колев-Босия го сподели и с реакцията си към доброжелателното писмо на президента Радев до него. Но и постоянно е бил несвойствен, или напряко непристоен, отстъпник - и преди, и в този момент. Той да вземем за пример в никакъв случай не можеше да бъде поканен на фамозната закуска с френския президент Митеран през януари 1989 година Нито Илия Минев. Нито Едуард Генов - единият от тримата студенти, които през 1968 написаха позиви против военната инвазия в Прага, нито някой от българските турци, които, едвам излезли от пандиза, се присъединяваха към Независимото сдружение за правата на индивида.... Те бяха несъответствуващи за такава среща. Дори и след 10 такива като Босия бяха възприемани като родственици, от които се срамуваш и страхуваш да не изтърсят нещо, което да наруши положителния звук - тона, който формалните дисиденти съумяха да опазят даже в тоталитарните времена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР