На 12 януари, преди по-малко от три месеца, коронавирусът се

...
На 12 януари, преди по-малко от три месеца, коронавирусът се
Коментари Харесай

Кое ще е последното място на Земята с коронавирус?

На 12 януари, преди по-малко от три месеца, коронавирусът се разпространяваше единствено в Китай. Нямаше нито един случай отвън страната, където се появи. И на 13 януари вирусът се трансформира в световен проблем. Последваха случаи в Тайланд, Япония, Южна Корея и Съединени американски щати.

Сега има повече от 1 милион случая на инфектирани с ковид. Но до момента в който умрелите се усилват и лечебните заведения изнемогват, има ли място на света, където към момента няма ковид, пита Би Би Си.

Отговорът, може би неочакван, е да.

193 са страните членки на Организация на обединените нации.

Към 2 април 18 страни не са съобщили за случаи на Covid-19, демонстрира информация на английската медия, като употребява данни от Университет " Джон Хопкинс ".

18-те страни без ковид са: Коморските острови, Кирибати, Лесото, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Северна Корея, Палау, Самоа, Сао Томе и Принсипи, Соломоновите острови, Южен Судан, Таджикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Вануату и Йемен.

Според специалисти в някои страни от тях евентуално не са разкрили, че имат случаи. Например, в Северна Корея публично нямат нито един случай, както и в Йемен.

Но има страни, където вирусът не е достигнал. Повечето са дребни острови с малко гости. Всъщност седем от 10-те минимум посещавани територии, съгласно данните на Организация на обединените нации, нямат ковид.

Отдалечеността значи едно нещо: в този интервал на наложени ограничения за обществена отдалеченост островните страни са си самоизолирани и без тях.

Но президентът на едно такова място не е безразличен. Той съобщи пред Би Би Си, че коронавирусът към този момент е национална опасност.

Науру, в Тихия океан, е на съвсем 320 километра от остров Банама, част от Кирибати, която е най-близката земя. Най-близкият огромен град с пряк полет е Бризбън на към 4000 километра югозападно.

Това е втората най-малка страна членка на Организация на обединените нации по територия след Монако и втората най-малка по население със своите малко над 10 000 души след Тувалу. Това е едно от минимум посещаваните места на планетата. Въпреки че тази статистика я няма в последните данни на Организация на обединените нации, туристическа организация заяви, че страната е била посетена от единствено 160 туристи за една година.

Може би си мислите, че такова отдалечено място няма потребност да се изолира в допълнение. Но страна с една болница, без вентилатори и дефицит на медицински сестри не може да си разреши неточности.

Президентът на Науру Лионел Ейнгимея заяви, че ползват политиката " хващай и ограничавай ". Той разясни, че употребяват летището като граница и директни терминали като част от границата.

Тези, които са под карантина, са проверявани за признаци всеки ден. Тестовете са изпращани до Австралия и за момента всички са негативни.

Въпреки че живеят в интервал на рецесия, жителите на Науру са спокойни, разгласи президентът. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР