На 12 февруари са дошли 31 200 дози от партидата

...
На 12 февруари са дошли 31 200 дози от партидата
Коментари Харесай

Д-р Данчо Пенчев: В България няма нежелани реакции от спряната в някои европейски страни партида на АстраЗенека

" На 12 февруари са пристигнали 31 200 дози от партидата на " АстраЗенека ", която някои европейски страни стопираха. На територията на София са раздадени 14 000 дози, от които 20 в лечебни заведения, съвсем 13 000 дози, и 1200 дози са дадени на общопрактикуващите лекари. Това заяви пред БТВ шефът на столичната Регионална здравна ревизия доктор Данчо Пенчев.

" Констатираме за момента, че нямаме информация за странични резултати или нежелани реакции, дори в противен случай, след диалога с шефа на Изпълнителната организация по медикаментите, господин Кирилов - нежеланите реакции от тази партида са по-малко, в сравнение с от други партиди на " АстраЗенека ". Той добави, че всеки един доктор, който е сложил ваксина, е задължен при констатиране на нежелана реакция, без значение от коя партида и кой тип ваксина, да осведоми РЗИ и Изпълнителната организация по медикаментите. Д-р Пенчев увери, че има мониторинг върху всички партиди и всички дози, които се получават в България.

По въпроса ваксина, шефът на СРЗИ отговори, че това е лична реакция на организма. " Може самият човек да е бил към този момент в инкубационен интервал на болестта, самата доза, макар че е поставена навреме, да не може да покрие с антитела самото заболяване ". Ситуацията с ковид в София е напрегната и притеснителна, добави той.

" В последните седмици внезапно се увеличи броят на позитивните съгласно броя на осъществените проучвания, надминахме 20 % от пробите, които са позитивни. Здравната система изпитва напън, усилва се броят на приетите в болница, подмладява се болестта в София. Има към този момент въпреки и единични случаи на пациенти, които преведени от Бърза помощ в лечебно заведение, автоматизирано влизат в интензивния бранш, което не е добър индикатор ".

За момента на територията на София има задоволително свободни кревати, заяви шефът на СРЗИ. " 71 % от интензивните кревати бяха заети през днешния ден към обяд и 50 и няколко % от леглата за леки и приблизително тежки случаи. София, като област, приема и пациенти, които не могат да бъдат върнати, и от други области, надяваме се легловата база да издържи, както и експертите, които работят в Коронавирус зоните ".

Във връзка новите ограничения в София доктор Пенчев разяснява: " Не бих ги нарекъл локдаун, най-важното е, че се приключват присъствените образователни занятия на учениците от 5 до 12 клас както и на студентите, понижава се работното време на заведения и заведения за хранене и кафенета от 6 до 22 ч., не разрешава се организирането на фестивали и тържества навън и проведените екскурзии. Има и рекомендации за работодателите при опция да се ориентират към хоум офис. Вирусът няма работно време, той работи непрекъснато и няма избирателност, само че в хода на епидемиологичните изследвания на СРЗИ установяваме, че една част от позитивните хора и контактните са били в един часови диапазон, в който са посетили такива заведения. Когато се появи живата музика... темпераментът също е значим миг, когато се разкрепости и се освободи от противоепидемичните ограничения, човек стопира да мисли за тези неща. Обръщам се към тези хора, даже да не желаят да мислят за личното си здраве, да мислят най-малко за здравето на околните си и на хората, които са към нас ".

Шефът на СРЗИ изясни, че, в случай че в първата и втората вълна е имало фамилии, при които един или двама членове са заболели, а останалите нямат никаква клиника, сега - има ли един болен в фамилията, цялото семейство се заразява. Това, което виждаме като заболеваемост в съответни обществени групи - установяваме, че вирусът подмлади хората, които нападна. Това, което установяваме - нямаме към момента информацията, която ни е нужна, само че на селективната извадка установяваме, че, в случай че има позитивен възпитаник, доста бързо вирусът се популяризира в съответния клас, паралелка, проведена конструкция в извънучилищно занятие, което автоматизирано трансферира болестта върху учители.

Над 8500 педагози са имунизирани в София, при задоволително съществуване на ваксини, ние допълваме и продължаваме имунизацията. Тези, които са на първа игла, има обезпечена за тях втора доза. Първоначално имаше подозрения измежду учителите, имаше раздвоение, първо дали, второ с какво, само че виждам, че отговорността, която педагозите са поели като експерти, като учители, възпитатели, даде своя резултат и не престават и сега да вървят описи към СРЗИ с искащи за имунизация. Той съобщи, че се надява да не се стигне до затваряне на молове и фитнеси, само че всички индикатори се наблюдават непрекъснато. " Надявам се столичани да са виновни, да съблюдават ограниченията, да пазят себе си и другите, тогава няма да има потребност от налагане на нови рестрикции. Не са изключени, щом е належащо опазването на здравето на хората, няма да се поколебаем ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР