На 12 февруари 1809 г. е роден Чарлз Дарвин –

...
На 12 февруари 1809 г. е роден Чарлз Дарвин –
Коментари Харесай

На 12 февруари отбелязваме Деня на Дарвин

На 12 февруари 1809 година е роден Чарлз Дарвин – естествоизпитател и откривател, един от първите, които стигат до заключението и обосновават научно концепцията, че всички типове организми са се развили с времето от общи предшественици.

Дарвин развива интереса си към естествената история по време на следването си по медицина в университета в Единбург и по теология в Кеймбридж. По време на петгодишното корабоплаване с кораба „ Бийгъл “ ученият се утвърждава като експерт по геология. Публикацията на пътеписа за това пътешестване прави Дарвин необятно прочут. Озадачен от географското разпространяване на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, Дарвин стартира да изследва трансмутацията на типовете, което дава начало на неговата доктрина за естествения тим през 1838 година.

Въпреки че разисква концепциите си с естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено проучване, като геоложките му изследвания остават в центъра на активността му. През 1858 година, до момента в който дописва теорията си, Алфред Уолъс му праща образец от свое есе, в което разказва същата концепция. Вследствие на това същата година Дарвин и Уолъс разгласяват и двете теории в взаимна публикация.

В своята доктрина, която разгласява през 1859 година в революционната книга „ Произходът на типовете “, като главен механизъм и движеща мощ на еволюцията Дарвин дефинира естествения асортимент.

По-късно създава и теорията на половия асортимент. Чарлс Дарвин прави и едно от първите обобщаващи проучвания за произхода на индивида.

Биологичната еволюция преди публикуването на книгата на Дарвин „ Произход на типовете “ (1859) е била по-скоро догадка в сравнение с доктрина. Дарвин прави от нея добре обоснована доктрина, на която през днешния ден стъпва голяма част от науката биология, като дава единно разумно пояснение на биоразнообразието и произхода на типовете.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР