На 12 декември 1800 г. Вашингтон става столица на САЩ.

...
На 12 декември 1800 г. Вашингтон става столица на САЩ.
Коментари Харесай

12 декември 1800 г. Вашингтон става столица на САЩ

На 12 декември 1800 година Вашингтон става столица на Съединени американски щати. Още през 1788 година Джеймс Мадисън акцентира нуждата от федерален окръг в есето си „ Федералист № 43”, потвърждавайки че столицата на страната трябвало да се разграничава от щатите, с цел да обезпечи личната си прехрана и сигурност.

Атака против конгреса във Филаделфия от навалица ядосани бойци, известна като Пенсилванския протест през 1783 година, акцентира нуждата държавното управление да се погрижи за личната си сигурност. Следователно правото за основаване на федерална столица е планувано в член първи, раздел осми от Конституцията на Съединените Щати, което разрешава на „ окръг (не по-голям от 10 квадратни мили) да се трансформира в седалището на държавното управление на Съединените Щати посредством подчинение на територии на избрани щати и утвърждението от конгреса”.

Конституцията обаче не показва място за новата столица. Мадисън, Александър Хамилтън и Томас Джеферсън се спогаждат, че федералното държавно управление би приело поемането на военния дълг от щатите при изискване, че новата столица ще бъде ситуирана в южните Съединени Щати, което по-късно оказва се като Компромисът от 1790 година

На 16 юли 1790 година с Резидънс актът се постановява новата столицата да бъде ситуирана за непрекъснато край река Потомак, точната повърхност да бъде определена от президента Вашингтон. Първоначалната форма на федералният окръг е квадратна с размери 16 км (10 мили) от всяка страна, като общия размер е 260 кв.км (100 квадратни мили), както е разрешено от Конституцията на Съединени американски щати.

През 1791-1792 година Андрю Еликот и няколко сътрудници, мерят границата на окръга към Мериленд и Вирджиния, поставяйки камъни на всяка миля.

Нов „ федерален град” е издигнат на северния бряг на река Потомак на изток от откритото населено място в Джорджтаун. На 9 септември 1791 година „ федералният град” е кръстен в чест на Джордж Вашингтон и окръгът е разгласен за територията на Колумбия, употребена като поетично име за Съединените Щати по това време. Конгресът организира първото си съвещание във Вашингтон на 17 ноември 1800 година На 12 декември 1880 година Вашингтон става столица на Съединени американски щати.

Актът от 1801 година публично сплотява градовете на Вашингтон, Джорджтаун и Александрия, като ги прави част от федералната територия на окръг Колумбия, поставяйки я единствено под контрола на Конгреса. Също по този начин територията в окръгът се разделя на две: Вашингтон каунти - на изток от река Потомак и Александрия каунти - на запад. След този акт жителите в окръга към този момент не са считани за поданици на Мериленд или Вирджиния, като по този метод завършва тяхното посланичество в Конгреса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР