На 12 април (вторник) 2022 година от 17.00 часа в

...
На 12 април (вторник) 2022 година от 17.00 часа в
Коментари Харесай

Нова книга за Емилиян Станев ще бъде представена в Габровската регионална библиотека

На 12 април (вторник) 2022 година от 17.00 часа в читалнята на Република България „ Априлов-Палаузов ” ще се състои среща-разговор с доктор Радка Пенчева, гл. организатор в Къща-музей „ Ем. Станев “ – Велико Търново.

На срещата ще бъде показана новата книга на доктор Пенчева – „ Емилиян Станев. Той и другите “. Тя е отдадена на 115-годишнината от рождението на огромния български публицист и разкрива някои от знаковите му другарства с други създатели и литературни критици.

В книгата са включени единадесет публикации, които наблюдават връзките на Емилиян Станев – житейски и креативен – с изявени създатели, негови съвременници. Писани през разнообразни години от неуморния откривател на Емилиян Станев – доктор Радка Пенчева, обособените публикации се базират и на дневниците на брачната половинка му Надежда Станева.

Сборникът не повтаря информация от книгата „ Спомени за Емилиян Станев “, издадена във връзка 100 години от рождението на писателя. Настоящият том разкрива другарството, близостта на Емилиян Станев с Йордан Радичков, Димитър Талев, Чудомир, Димитър Димов, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, проф. Петър Динеков, проф. Тодор Боров, Борис Делчев, проф. Стоян Каролев, Елин Пелин, който той счита за собствен максимален преподавател.

Новата книга на доктор Пенчева е адресирана както към откривателите на творчеството на Емилиян Станев, по този начин и към необятен кръг читатели и фенове на незабравимите му произведения.

Заповядайте в библиотеката!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР