На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът

...
На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът
Коментари Харесай

10 април 79 г. В небето над България лети корабът „Союз-33“ с пър...

На 12 април 1979 година при извънредно комплицирана конюнктура корабът се завръща, откакто прави 31 цялостни обиколки към Земята. Двамата космонавти прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

В архивите на Българска телеграфна агенция са непокътнати информации за знаковото събитие през 1979 година В бюлетина „ Вътрешна информация “ в самия ден на полета написа:

 

Щастлив полет!

 

София, 10 април 1979 г./Георги Ведроденски/ В небето на България изгря нова звезда. Лети корабът „ Союз-33 “, на чийто ръб са двама земни и звездни братя - Николай Рукавишников и първият български космонавт майор Георги Иванов. България ликува!...

 

...Майор Георги Иванов, космонавт номер 92 в света, се насочи в галактическите простори с горделивост от достиженията и на своята социалистическа татковина. Днешна България е страна на съвременна електроника. Още през 1972 година тя изпрати в космоса своя научна инсталация. Редица уреди на летателните машини, които в този момент са в околоземна орбита, са дело на български учени, конструктори и работници…

Дни по-късно в Поверителното приложение С-2 на Българска телеграфна агенция написа:

 

За полета на „ Союз-33 “

 

Център за ръководство на полета, 12 април 1979 г./ТАСС/ В сходство с програмата за полета на интернационалния екипаж на 11 април в 21,54 часа московско време стартира доближаване на кораба „ Союз-33 “ с орбиталния комплекс „ Салют-6 “-„ Союз-32 “.

 

При доближаването породиха отклонения от планувания режим в работата на сближаващо-коригиращата двигателна система на кораба „ Союз-33 “ и скачването със станцията „ Салю-6 “ беше анулирано.
Космонавтите Николай Рукавишников и Георги Иванов започнаха подготовка за връщане на Земята. 

Отново в Поверително приложение С-2 са оповестени мнения за събитието от непознати медии:

София 12 април 1979 година /АФП/ От вторник вечерта в България живее в еуфорията от полета на първия български космонавт инженерът майор Георги Иванов. Всичко тук минава под знака на това събитие. Радиото и малкия екран препредават от време на време първите си репортажи от вторник вечерта, излъчени напряко от Байконур и Москва. И още един невиждан факт - през нощта във вторник против сряда органът на Българска комунистическа партия в. “Работническо дело “ издаде специфичен брой с репортажи и фотоси, отдадени на събитието.

 

Вестниците излизат със заглавия с огромни букви по цялото продължение на първите си страници, които гласят: „ В Космоса - един наследник на България “, „ Триумфът на България “, „ Социализмът ни даде галактически криле “, „ Триумф на великата българо-съветска дружба “. В специфичния си брой седмичникът „ Поглед “ акцентира, че този факт е резултат от сливането сред „ доверието и щедростта на руските титани на мисълта и действието и нашата обич към труда, нашата просветеност, нашия гений и нашата воля “. 

 

За полета на „ Союз-33 “

 

Москва,13 април 1979 година /АП/ Неизправният галактически транспортен съд „ Союз-33 “ със съветско-български екипаж на борда направи нощес извънредно, наложително нощно приземяване в казахстанските степи, откакто не съумя да се скачи с орбиталната галактическа лаборатория.

 

Московската телевизия заяви, че българинът Георги Иванов и руският пълководец на кораба Николай Рукавишников се усещат добре и ги похвали за тяхното „ самообладание, огромна работоспособност и механически знания “.

Кацането с парашут стана тъкмо 47 часа след изстрелването на „ Союз-33 “ за да се скачи с галактическата станция „ Салют-6 “, където двама  съветски космонавти се намират към този момент 6 седмици и половина.

 

Това е първият крах в сериите „ Интеркосмос “ на източния блок, в който бяха включени сполучливи полети с чехословашки, полски и източногермански космонавти. Съветският коментатор съобщи по малкия екран, че скачването било анулирано заради нередовност в сближаващо-коригиращата двигателна система, или на ракетния ускорител на кораба „ Союз-33 “. Това е четвъртият сходен неуспех в програмата „ Союз “.

 

Скоро след приземяването някогашният руски космонавт Константин Феоктистов даде неизмеримо бързо и в детайли изложение на това, което се беше случило. Той сподели, че космонавтите е трябвало да извършат 5 корекции на курса, два първия ден и три - втория, с цел да заемат комфортно за съединяване състояние.

 

Маневрирайки, те съумели да доближат на няколко километра от „ Салют-6 “ и да открият радиовръзка с космонавтите в орбиталната станция. Тогава, сподели той, трябваше да влезе в деяние „ сближаващо-коригиращата двигателна система “, само че бе открито, че тя е неизправна. Решено беше процесът към доближаване да бъде спрян. Тъй като аварийните ракетни ускорители бяха нужни за връщането на Земята, сподели той, беше преценено, че е нецелесъобразно те да се употребяват за съединяване. Решено беше корабът да се върне на Земята... 

През 2019 година, 40 години по-късно, Георги Иванов споделя пред Българска телеграфна агенция за историческия миг:

 

40 години след полета си в Космоса Георги Иванов помни всеки подробност от това вълнуващо прекарване

Ловеч, 5 април 2019 година /Даниела Балабанова, БТА/ 40 години след полета си в Космоса Георги Иванов помни всеки подробност от това вълнуващо прекарване. " Вълнуващо е, човек се радва, не може да го опише с думи, би трябвало да го почувства и да го види.  Всичко си припомням за полета, в най-малките елементи, защото това не може да се не помни, даже да минат и повече от 40 години ", съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция първият български космонавт Георги Иванов.

 

По думите му приносът на българските учени за галактическата просвета е огромен, а бъдещото е в полетите до Луната и Марс. Според него Космосът продължава да бъде враждебна среда за индивида поради безтегловността и радиацията.

За първия български космонавт през днешния ден е значимо да мислим на какви деца ще оставим на родната планета, а това, съгласно него, е обвързвано с образованието, възпитанието и какви полезности имат те. 

За полета се подготвяхме с Николай Рукавишников една година. Подготовката се организира в звездното градче, което аз назовавам Академия за галактически полети, защото там се учи всичко за Космоса - динамичност на полета, доста дисциплини по самите галактически кораби и станцията, безусловно всички системи би трябвало да се знаят и свободно да се борави с тях. Не на последно място е и физическата подготовка, която дават на космонавтите, надлежно тренировки на вестибуларния уред, тренировки за издържане на по-големи претоварвания на центрофугата. Почти всеки месец имаше десетки изпити, споделя Иванов.

 

***

Георги Иванов - биография

 

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в Ловеч. Завършва Средното смесено учебно заведение гимназия „ Тодор Кирков “, където се увлича по електротехниката. Учителят му по физика Никола Чернокожев вижда пристрастеността му към техниката и го прави собствен помощник. Възлага му задачата да дава отговор за всички уреди в кабинета по физика, доста от които е изработил самичък под управлението на своя преподавател. Георги Иванов е и отговорник на проведения от Никола Чернокожев кръжок по физика и по снимка. 

Още на 17-18 години Георги Иванов е избрал своя професионален път – военната авиация. През 1956 година  се записва в четирите курса в новооткрития клуб по авиация и парашутизъм, ръководени от майстора на спорта Пенка Недялкова. И четирите курса по авиомоделизъм, безмоторно хвърчене, пилотаж и парашутизъм приключва сполучливо. На изпита за Военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия не е признат. Голямото отчаяние не го отхвърля. Предлагат му да изкара военната работа за земно поддържане на самолети, само че той отхвърля. Приет е на идната година. През 1964 година приключва Висшето национално военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ и получава тапия за летец-инженер. След като приключва, служи в авиационната част на Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили на Българската войска. 

 

На 1 март 1978 година майор-инженер Георги Иванов е определен за претендент за подготовка на пилотиран галактически полет по програмата „ Интеркосмос “ и от същата година стартира образование в Центъра за подготовка на космонавти " Юрий Гагарин ". 

 

Година по-късно, на 10 април 1979 година, в 20:34 ч. московско време, е изстрелян в орбита към Земята галактическият транспортен съд " Союз-33 " с интернационален екипаж - пълководец Николай Рукавишников и космонавт Георги Иванов. По време на полета е планувано да бъде изпълнена необятна научна стратегия  - общо 27 опита. За нея са основани напълно български системи и принадлежности като „ Спектър 15 “, „ Средец “, „ Пирин “. Поради техническа нередовност обаче корабът не съумява да се скачи с орбиталната станция " Салют-6 ", при промяна на скоростта прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. В тази доста рискова обстановка космонавтите приземяват кораба след 31 цялостни обиколки към Земята. 

Служил е в Българската войска като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила. 
През 1981 – 1990 година е народен представител в 8-ото и 9-ото Народно заседание, както и VІІ Велико национално заседание (1990-1991). 

От 1994 година е съосновател и шеф на българската самолетна компания " Ер София " ООД. Автор е на книгите " Полети " (1981) и " Време за полети " (1987). 

 

Удостоен е със званията " Герой на Съветския съюз " (13 април 1979), " Герой на Народна република България " (14 април 1979),  на почетното звание " Летец-космонавт на Народна република България " (14 април 1979), на званието " Заслужил авиатор " (14 май 1979). Носител на Големия орден на Асоциацията на участниците в галактически полети (октомври 1988). Носител на златна звезда и медал " Георги Димитров (14 април 1979). Почетен жител на Ловеч (29 април 1979). На 10 март 2004 година е почетен с висше военно звание генерал-лейтенант и награден с медал „ Стара планина “ първа степен с мечове за изключителния му принос за развиването на галактическите проучвания и във връзка 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР