На 12 април 1877 г. Русия обявява война на Османската

...
На 12 април 1877 г. Русия обявява война на Османската
Коментари Харесай

10 интересни факта от българската история

На 12 април 1877 година Русия афишира война на Османската империя, след координиране с Великите сили. При тази новина българският народ се подвига с подготвеност против вековния подтисник.

Почти година по-късно, на 19 февруари (стар стил) / 3 март (нов стил) 1878 година, в дребното градче Сан Стефано (днес квартал Йешилкьой, ситуиран на 10 км от историческия център на Истанбул) е подписан прелиминарен кротичък контракт.

Той гласи, че България става самостоятелна страна, в чиито граници влизат географските области Македония, Тракия и Мизия. Клаузите на контракта били обективни за българския народ, тъй като възстановявали държавната самостоятелност и обединявали българите в рамките на една страна.

 10 забавни обстоятелството от българската история

Опасявайки се от една огромна нация на Балканите под съветско въздействие, Австро-Унгария и Англия постановат проверка на Санстефанския контракт по време на Берлинския конгрес през лятото на 1878 година Берлинският контракт разпокъсва българските земи на три елементи.

Македония и част от Тракия остават в рамките на Османската империя, Източна Румелия (автономна област под ръководство на турския султан) и Княжество България. Въпреки освобождението се оказва, че войната не е извоювана, а единствено борбата. И битката би трябвало да продължи.

И през днешния ден, повече от век след Освобождението от турско иго, българският народ се бори за свободата си против монополите и корупцията във властта в изискванията на политическа и икономическа рецесия. През 1990 година 3 март е разгласен за народен празник на Република България. По случай празника екипът на електронното списание © 10-те най подбра 10 забавни обстоятелството от българската история.

 10 забавни обстоятелството от българската история

1. Гръцкият историк Херодот написа, че траките са най-големият по бройка народ в Европа, а в света са на второ място след индийците. Разбира се това е съгласно неговите знания. За страдание траките не основават книжовност през своята над двехилядолетна история.

2. България е основана през 681 година, тя е измежду най-старите страни в Европа, а името и в никакъв случай не е било променяно.

3. През 716 година Византия е завладяна от арабите. Хан Тервел застава на пътя им и избавя Европа от ислямизация, като дружно с войската си се насочва към Константинопол и ликвидира заплахата. С този ход той печели огромна известност в европейските културни и политически среди.

4. България и българите са първите, които стартират да употребяват кирилицата, незабавно след нейното основаване през IX в. Тя е третата публична писменост е Европейски Съюз, след присъединението на страната ни към него през 2007 година

5. Православната ни черква е най-старата православна славянска черква в света, след признаването от Константинопол на Българската Патриаршия през 927 година

 10 забавни обстоятелството от българската история

6. След експлоадиране на Априлското въстание, поп Харитон и Петър Пармаков събират към 200 индивида и образуват чета, която, укрепена в Дряновския манастир, съумява да удържи 10 дни към 10 хилядна турска армия.

7. Райна Касабова е първата жена в света, взела участие във въздушен пердах. Това се случва на 30.10.1912 година

8. Българската войска по време на Първата международна война се състои от 800 000 бойци, което я прави в най-голямата войска на глава от популацията в международен мащаб.

9. Българската войска е единствената в света, която не е губила нито един боен байрак.

10. България се подрежда на трето място по благосъстояние на културно-историческо завещание в Европа, след Гърция и Италия.

Източници:
Божидар Димитров – „ Разказ за историята на България “, изд. Фондация Ком
bulgarian-history.org

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР