На 11 януари 1927 г. Луис Б. Майер - собственикът

...
На 11 януари 1927 г. Луис Б. Майер - собственикът
Коментари Харесай

Кой ще спечели Оскар - ето какви са прогнозите

На 11 януари 1927 година Луис Б. Майер - притежателят на МGM, дава публична вечеря в хотел " Амбасатор " в Лос Анжелис. На събитието са поканени 36 персони от всички сфери на филмовата промишленост - артисти, режисьори, сценаристи, продуценти, притежатели на киносалони и даже адвокати, на които показва концепцията си да се сътвори институция, която да ги съставлява дружно. Така се основава Американската академия за кинематографични изкуства и науки. 

На 11 май новосъздадената Академия се събира на прием във връзка основаването си и взема решение, че ще тласка развиването на филмовото изкуство и техника напред, като една страна насърчава размяната на градивни хрумвания, а от друга - като раздава награди за самостоятелни достижения.

Ето така се раждат Оскарите, които тази година ще бъдат раздадени на 96-ата публична гала в историята си. И защото ни разделят броени дни до награждаването, напълно естествено е да се чудим, гадаем и предполагаме кои ще си тръгнат с влиятелната статуетка тази година.

Както може да се чака, гадаенето към Оскарите не го вършим единствено ние, а и някои от най-известните медии. Да забележим кои са номинираните и какви са прогнозите за най-важните категории на Variaty, Rotten Tomatoes и Guardian. 
 Оскари 2024 - ето кои са номинираните
Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на премиите е през март

Най-добра актриса в поддържаща роля

Емили Блънт ( " Опенхаймер " ) Даниел Брукс (The Color Purple) Америка Ферера ( " Барби " ) Джоди Фостър (Nyad) Давайн Джой Рандълф ( " Заседнали " )
Какво прогнозират медиите

Тук и трите издания са единомислещи: за най-хубава актриса в поддържаща роля ще бъде определена Давайн Джой Рандълф за кино лентата " Заседнали ". Ако завоюва, това ще бъде първи Оскар за актрисата.

Тежката дума на букмейкърите

Като към прогнозите на трите издания, прибавим и това на
букмейкърите, които залагат на Давайн, успеха като че ли ѝ е в забрадка вързана.

Най-добър артист в поддържаща роля

Стърлинг К. Браун (American Fiction) Робърт де Ниро ( " Убийците на цветната луна " ) Робърт Дауни-Джуниър ( " Опенхаймер " ) Райън Гослинг ( " Барби " ) Марк Ръфало ( " Клети създания " )
Какво предвиждат медиите

Като стана дума за единогласие доскоро, тук още веднъж господства такова. И Variaty, и Rotten Tomatoes, и Guardian са на мнение, че за най-хубав артист в поддържаща роля ще бъде определен Робърт Дауни Джуниър за " Опенхаймер ". Това е трета номинация за Робърт Дауни и да се надяваме - първа премия. През 1993 година той е номиниран в категорията за най-хубав артист за присъединяване си в " Чаплин ", а през 2008 година за най-хубав артист в поддържаща роля за " Тропическа стихия ".

Тежката дума на
букмейкърите

Букмейкърите също считат, че тази година " Железният човек " ще се прибере у дома със статуетка. 

Най-добра актриса в основна роля

Анет Бенинг (Nyad) Лили Гладстоун ( " Убийците на цветната луна " ) Сандра Хюлер ( " Анатомия на едно рухване " ) Кери Мълиган (Maestro) Ема Стоун ( " Клети създания " )
Какво предвиждат медиите

Според Guardian и Rotten Tomatoes за най-хубава актриса в основна роля ще бъде определена Ема Стоун за забележителното ѝ показване в " Клети създания ". Variaty обаче са на мнение, че статуетката ще грабне  Лили Гладстоун за " Убийците на цветната луна ", и във кино лентата Гладстоун е наистина зашеметяваща. Затова и ненапълно е разумно да считаме, че членовете на Академията възнамеряват да я създадат първата жена с генезис от радикално американско население, който в миналото е печелил Оскар, изключително в такава влиятелна категория.

Но да не забравяме, че в " Клети създания " Ема Стоун е също забележителна, а и всички я считат за една от любимките на Академията. Това е нейната четвърта номинация, като тя към този момент има Оскар за най-хубава актриса през 2017 година за присъединяване си в " Ла Ла Ленд ". Ако търсим избор с малко по-голяма стойност,
залагането на Ема Стоун е повече от рационално.

Тежката дума на
букмейкърите

Букмейкърите обаче дават по-добрите
залози на Лили Гладстоун. 
 10-те най-високо оценени кино лентата, получили Оскар
10-те най-високо оценени кино лентата, получили Оскар

Повечето са отпреди десетилетия

Най-добър артист в основна роля

Брадли Купър (Maestro) Пол Джамати ( " Заседнали " ) Килиън Мърфи ( " Опенхаймер " ) Джефри Райт (American Fiction) Колман Доминго (Rustin)
Какво предвиждат медиите

Може би не е изключително изненадващо, че в категорията за основна мъжка роля, и трите издания (плюс още няколко - Deadline, Vanity Fair и други) считат, че победител ще бъде Килиън Мърфи за отличното си показване в " Опенхаймер ". Това е първа номинация за Оскар на Мърфи. Да се надяваме, че и ще му донесе и първото отличие.

Тежката дума на букмейкърите

Залозите са много безапелационни, че Килиън Мърфи ще се прибере с първия си Оскар тази година.

Най-добър режисьор
Джонатан Глейзър ( " Зона на интерес " ) Йоргос Лантимос ( " Клети създания " ) Кристофър Нолън ( " Опенхаймер " ) Мартин Скорсезе ( " Убийците на цветната луна " ) Жустин Триет ( " Анатомия на едно рухване " )
Какво предвиждат медиите

И Variaty, и Rotten Tomatoes, и Guardian предвиждат, че в категорията за най-хубав режисьор с премия ще си тръгне Кристофър Нолън . А пък той винаги фигурира в описите с велики режисьори, които в никакъв случай не са печелили Оскар. Разбира се, Нолън стои добре измежду имената на хора като Стенли Кубрик, Алфред Хичкок и Куентин Тарантино. Е, това може би е на път да се промени тази година. " Опенхаймер " е кинематографичен шедьовър и е набрал прекомерно огромна инерция, с цел да бъде непризнат приносът на Нолън.

Тежката дума на
букмейкърите

Те са безапелационни: Кристофър Нолън ще завоюва първия си Оскар.

Най-добър филм


American Fiction " Анатомия на едно рухване " " Заседнали " Maestro Past Lives " Зона на интерес "  Оскари 2024 - още 11 аргументи да гледаме церемонията по награждаването
Още 11 аргументи да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и " цветни " номинирани

Какво предвиждат медиите

10 са кандидатите в една от най-престижните категории на премиите на Академията - тази за най-хубав филм. И тук, както и в предходната категория, единодушието е цялостно. Според трите издания (и не само) победител ще бъде " Опенхаймер ". Филмът е номиниран в цели 13 категории, тъй че сме сигурни, че ще си тръгне най-малко с няколко награди. С колко тъкмо - ще забележим в неделя, 10 март.

Тежката дума на
букмейкърите

Според
букмейкърите " Опенхаймер "  е един от най-категоричните планувани успехите за най-хубав филм през последните години. " Клети създания " наподобява малко като миналогодишния победител в премията за най-хубав филм, " Всичко на всички места и едновременно "  - пъклен нетрадиционен и чудноват, и колкото повече хора го гледат, толкоз по-силен става шумът към него.

Но колкото и самопризнания в техническо и актьорско отношение да има, след златния глобус, " Клети създания " не е взел никаква премия за най-хубав филм, което кара
букмейкърите да заложат въпреки всичко на " Опенхаймер ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР