На 11 януари 1922 г. за първи път е използван

...
На 11 януари 1922 г. за първи път е използван
Коментари Харесай

101 години от първото прилагане на инсулин за лечение на диабет

На 11 януари 1922 година за първи път е употребен инсулин за лекуване на диабет и това дава нови очаквания за лекуване на болните. Това се е случило в Торонто, Канада, където за първи път сполучливо е употребен инсулин при лекуване на 14-годишно момче, страдащо от тежка ювенилна форма на захарен диабет.

Инсулинът е хормон, който се създава от панкреаса (задстомашна жлеза). Той е с хипогликемично деяние, противоположно на това на епинефрина, глюкокортикоидите и растежния хормон, които покачват равнището на кръвната захар и се значат като контраинсуларни хормони.

Инсулинът покачва отлагането на липиди в мастната тъкан, намалява концентрацията на свободните мастни киселини и инхибира метаболизма на белтъците, способства за асимилиране на гликозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането й в гликоген.

Инсулинът е единственият хормон в организма, който намалява равнището на кръвната захар. При дефицит на инсулин в организма настава болестно положение - диабет. Инсулинът е открит при започване на XX век от румънеца доктор Николае Паулеску (нарича го панкреатин). Канадеца Фредерик Бантинг пръв инжектира инсулин на човек.

Още през 1889 година Оскар Минковски и барон Йозеф декор Меринг забелязали, урината на куче в естествени условия не притегля инсекти, само че в случай че се отстрани панкреасът на животното, насекомите стартират да се притеглят от урината му. Това наблюдаване било въведения към откриването на инсулина, тъй като показва, че нещо, създадено от панкреаса, е значително за метаболизма на кръвната захар.

Истинското разкриване и добиване на инсулина трябвало да чака до 1921 година, когато канадският откривател Фредерик Бантинг (1891-1941) и неговият екип в Медицинското учебно заведение към Университета в Торонто извлекли инсулин от човешки панкреас и го изпитали върху куче за да открият лекарство за диабет. Следващата година Бантинг и неговият помощник Чарлс Бест, роден в Съединени американски щати, разгласили публикацията „ Вътрешни секреции на панкреаса ", в която обяснили своето изобретение.

Една година по-късно Бантинг и сътрудника му Джон Маклеод, роден във Англия, получили Нобеловата премия за откриването на инсулина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР