На 11-ти януарицърквата почитаСв. преподобни Теодосий Велики -от Бога даден,

...
На 11-ти януарицърквата почитаСв. преподобни Теодосий Велики -от Бога даден,
Коментари Харесай

Честваме Св. Преподобни Теодосий Велики

На 11-ти януарицърквата почитаСв. преподобни Теодосий Велики -от Бога даден, пристигнал на този свят като подарък на Провидението. Той бил учтив в напълно благоприличие и непрекъснато поклонение пред божието слово.

В Йерусалим Теодосий бил осенен от мощно предпочитание да се посвети на монашески живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и цялостно самоограничение, а Бог го дарил чудотворство и проницателност.

В своя земен път светецът станал един от най-големите последователи на подвижниците.
Св. Теодосий Велики пръв въвелобщежитийната формана монашеския героизъм и по тази причина е наименуван " шеф на общежитието ". Така го назовават житиеписците още и по тази причина, тъй като в 493 година йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, до момента в който на св. Сава Освещени поверил надзора над пустинниците.

При св. Теодосий имало монаси от разнообразни народности (гърци, грузинци, арменци) и те имали обособени храмове, в които всеки ден изпълнявали седмократно молитвено предписание, според устава на самия Псалмопевец. За св. Причастие обаче всички се събирали в основната Богородична черква, където се служило на гръцки език.

Преподобни Теодосий Велики предузнал гибелта си няколко години преди да нaпусне този свят и съобщил за това на трима обичани от него епископи. Не доста преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и насълзен съобщил на братята: " Молете се, отци и братя, молете се! Божият яд посети Изтока! " В същото време Антиохия била разрушена от земетресение...

Св. Теодосий бил заровен във Витлеемската пустиня, където почнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената безкрайност. Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на св. Сава написали доста песнопения, с които и до през днешния ден Православната черква популяризира великия създател на общежителните манастири.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР