На 11-ти и 12-ти юли 2022 се проведе поредната среща

...
На 11-ти и 12-ти юли 2022 се проведе поредната среща
Коментари Харесай

В Брюксел се проведе петата дейност по проект „AГOPA – Дeмoĸpaтични цeннocти и ĸyлтypa в Eвpoпa“

На 11-ти и 12-ти юли 2022 се организира следващата среща по план „ AГOPA – Дeмoĸpaтични цeннocти и ĸyлтypa в Eвpoпa “.

В нея се включиха представители на 5-те колегата по плана: Община Атиену, Кипър – водещ партньор; Община Смолян; Община Санта Мария да Фейра, Португалия; Община Чинисело Балсамо, Италия и Институт за проучвания и образование по европейски въпроси, Атина, Гърция. От страна на Община Смолян участваха Марин Захариев – заместник-кмет и Тодор Митов – общински консултант.

Участниците организираха поредност от срещи с членове на Европейския парламент от България, Гърция и Кипър, по време на които се показа Документ, съдържащ оферти за ангажиране и интензивно присъединяване на младежите и дейности за приобщаване на младежите към европейски начинания, създаден от сътрудниците в границите на предходните срещи с дейното присъединяване на младежи, представители на локалната власт и локалните общности. Документът ясно демонстрира нуждата от възстановяване на разговора сред младите и хората, взимащи политически решения; повишение осведомеността и поддръжката за младежите, най-много в погранични, отдалечени и планински райони; усилване на дейностите за акомодация и намаляване на климатичните промени; битка с безработицата, дезинформираността и подправените новини; справяне с икономическата и Коронавирус 19 кризи; възстановяване на прозрачността и демократичността при взимане на решения на равнище ЕС; превъзмогване на икономическия и политическия дисбаланс сред обособените райони в Европа и други.

В рамките на извършените срещи евродепутатите: Андрей Новаков и Асим Адемов /България/; Костас Мавридес, Димитрис Пападакис, Лукас Фурлас и Георгиус Георгиу /Кипър/ и Стелиос Кимпуропулос /Гърция/, демонстрираха ангажираност към проблемите и предложенията на младежите и показаха желание да работят в посока на направените заключения и оферти.

Делегатите от Община Смолян имаха опция да посетят и Съвета на Европейския съюз и да се срещнат с негови представители.

За план „ АГОРА – Демократични полезности и просвета в Европа “:

Проект „ АГОРА – Демократични полезности и просвета в Европа “ по стратегия „ Европа за жителите “ е ориентиран към младежите, посредством провеждането на семинари, „ стуктуриран разговор “, АГОРА – спор на публични места, като по този метод младежите от съответните страни да навлязат в тематиките за европейските права, европейската еднаквост и дейното присъединяване, до момента в който се срещат с демократичните процеси и политики и се срещат хората, които взимат политическите решения. Така планът извършва главната цел на Програмата „ Европа за жителите “ за поощряване на европейското поданство и възстановяване на изискванията за демократично присъединяване на равнище Европейски съюз на младежите. Дейностите по плана целят да дават на младежите по-добро схващане за полезностите на Съюза и за своите права
Предстои заключителна среща в Атиену, Кипър през месец септември, по време на която ще се обсъдят и проучват изпълнените действия, ще се изведат заключения и ще се слагат рамки за възможни нови партньорства.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР