На 11 септември, в 11.00 часа във фоайе Изкуствотека“ на

...
На 11 септември, в 11.00 часа във фоайе Изкуствотека“ на
Коментари Харесай

Утре откриват изложбата 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков

На 11 септември, в 11.00 часа във предверие " Изкуствотека “ на НБ " Иван Вазов “ – Пловдив, ще бъде открита изложбата " 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков “.

Акад. Анастас Иширков е учредител на географската просвета в България. Той е роден на 5 април 1868 година в гр. Ловеч. Завършва история в Софийския университет и география в гр. Лайпциг, където през 1895 година прави докторат. Специализира в Берлин, Виена, Париж. Основател е на Географския институт в София, декан и ректор е на Алма Матер и учител в Свободния университет.

Автор е на десетки книги, сборници, публикации, студии на български и непознати езици. От 1904 година е автентичен член на Българска академия на науките. От 1918 до 1934 година е ръководител на Българското географско сдружение.

Умира през 1937 година

Изложбата, отдадена на 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков включва фотоси, персонална преписка, картички от пътуванията му, лекции, стихотворения, карикатури, публикации, мемоари и други Представени са и значими материали от фонда на НБ " Иван Вазов “.

В откриването ще вземат присъединяване Димитър Минев – шеф на библиотеката, доцент Стоян Недков – от департамент " География “ в Националния институт по геофизика, геодезия и география -  ръководител на Управителния съвет на Българското географско сдружение и доцент Пело Михайлов от катедра " Туризъм “ на Аграрния университет – Пловдив.

Изложбата е показвана в Софийския университет и Българска академия на науките. След Пловдив тя ще пътува за Стара Загора, Велико Търново, Шумен и Благоевград, като концепцията е последната й спирка да бъде в с. Професор Иширково – именувано на основоположника на географската просвета в България.

 Организатори са Българското географско сдружение, Геолого-географски факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски “, Националният институт по геофизика, геодезия и география и НБ " Иван Вазов “ – Пловдив.

Изложбата ще може да бъде забелязана до 27 септември.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР