На 11 септември 2020 г. се навършват 143 години от

...
На 11 септември 2020 г. се навършват 143 години от
Коментари Харесай

Отменя се официалният ритуал за 143-годишнината от третия щурм за превземането на Плевен

На 11 септември 2020 година се навършват 143 години от Третия взлом за завладяването на Плевен по време на Руско-турската война 1877–1878 година и Плевенската епопея – 11 и 12 септември 1877 година. Традиционните панихида и формален обред тази година няма да се състоят, заради невъзможността да се спазят напълно ограниченията, свързани с удължената изключителна епидемиологична конюнктура поради разпространяването на COVID-19.
Представители на институции, политически партии, организации, съюзи и признателни жители могат да почетат паметта на починалите за Освобождението на Плевен воини с поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк музей през целия ден на 11 септември.
 Община Плевен ще кандидатства по програмата за създаване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения Община Плевен ще кандидатства по програмата за създаване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения
С болшинство локалният парламент даде единодушие Община Плевен да кандидатства по Програма „ Изграждане, продължение, надстрояване и...
Третият взлом за освобождението на Плевен се организира в деня на Св. Александър Невски – настойник на съветския император, с вяра за победа. Сраженията стартират след интензивна четиридневна артилерийска подготовка, при извънредно неподходящи атмосферни условия – пороен дъжд и гъста мъгла.
Бойните дейности се водят на три сектора – Източен, Централен и Южен, при съответствие на силите – 84-хилядна руско-румънска войска против 35-хилядна турска войска, заела отлични отбранителни позиции и добре въоръжена.
На изток при с. Гривица, след три независими офанзиви, румънските войски, подкрепяни от 2 съветски полка, овладяват един от най-силните опорни пунктове на турската войска. В боевете румънците дават 3 хиляди жертви, а укреплението, напоено с кръвта им, от този момент носи името „ Кървавия ” редут.
На централния сектор при село Радишево частите на Четвърти корпус нападат най-силното турско барикада в региона, чудесно приспособено към местността – Омар бей табия. Въпреки волята за победа, настъплението приключва с крах. Убити и ранени са 4 500 съветски бойци и офицери.
 Водната каскада ще проработи след следващо възобновяване на развалени детайли Водната каскада ще проработи след следващо възобновяване на развалени детайли
Водната каскада ще бъде пусната след премахване на следващите голям брой нанесени повреди по водоструйници и осветителни тела на съоръж...
Най-успешни, само че и най-кръвопролитни, са сраженията на Южния сектор при Зелените възвишения, където 13-хиляден отряд под командването на военачалник Михаил Дмитриевич Скобелев, завладява основните турски позиции - редутите Кованлък и Исса ага. Застрашил сърцето на турската защита, единствено на крачка от успеха, само че неполучил подкрепление, след 30-часов неравномерен пердах ген. Скобелев отстъпва по заповед на съветското командване. Убити и ранени са 6 500 бойци и офицери. В националната памет бившето полесражение остава с името „ Мъртва котловина ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР