На 11 октомври 1531 г. швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива

...
На 11 октомври 1531 г. швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива
Коментари Харесай

11 октомври 1531 г. Цвингли загива в битка

На 11 октомври 1531 година швейцарският модернизатор Улрих Цвингли умира в борба при Капел. Това става по време на втората война на религиозна основа сред швейцарските протестантски и католически кантони.

За разлика от Мартин Лутер Улрих Цвингли се стреми да даде по-рационално пояснение на някои християнски обреди. Провежда промяна в църквата и политическата организация в Цюрих. Подчинява църквата на градските управляващи, не разрешава военното наемничество. Полага старания да сътвори християнска черква с републиканска организация.

Улрих Цвингли е роден на 1 януари 1484 година в кантона Санкт Гален в заможно селско семейство. Учи в учебно заведение за типичен езици и в университетите във Виена и Базел. През 1506 год. става магистър по философия. Възгледите му се образуват под мощното въздействие на ренесансовото мислене и хуманизма. Импонира му платонизма на Флорентинската школа, по-специално на Марсилио Фичино. Общува с Еразъм Ротердамски. Свещеното Писание е предмет на негов специфичен интелектуален интерес и с цел да може да доближи до достоверните му послания, учи староеврейски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР