На 11 ноември почитаме Свети Мина. Това е светецът, който

...
На 11 ноември почитаме Свети Мина. Това е светецът, който
Коментари Харесай

Днес почитаме Свети Мина

На 11 ноември почитаме Свети Мина. Това е светецът, който най-бързо оказва помощ на вярващите, отправили откровена молитва.

Имен ден честват хората с имена: Мин, Минчо и Минка, само че и Виктор и Виктория,

Свети Мина се счита за патрон и настойник на дамите, на националните лечители, както и на хората, поели на дълъг път.

Великомъченик Мина бил египтянин на работа във войската по време на римските императори Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

Мина бил християнин и отхвърлих да се подчини на заповед за гонения на неговите братя по вяра. Вместо това той се отдръпнал в планината и се отдал на пост и молитва.

По време на огромен езически празник, той слязъл в града и призовал хората да отворят очите си за Бога и Спасителя на човешкия жанр.

Мина бил задъжан и подложен на безчовечен мъчения, само че той все оцелявал, а вярата му карала мъчителите да измислят все по-жестоки премеждия. Накрая го отвели отвън града, където отсекли главата му, запалили огромен огън и хвърлили тялото му в него. Когато огънят изгаснал, вярващите пристигнали на това място и събрали останалите мощи на светеца. Пренесли ги в Александрия и ги погребали с почести. След време на мястото била издигната черква в името на светия страдалец. Там станали голям брой чудеса

Недалеч от София се намира единственият манастир, носещ името на светеца, а в Слатина е храмът Свети Мина, където почива парченце от мощите на светеца.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР