На 11 май 2018 г. хиляди българи в над 25

...
На 11 май 2018 г. хиляди българи в над 25
Коментари Харесай

Българи по цял свят ще отбележат деня на Кирил и Методий с хора


На 11 май 2018 година хиляди българи в над 25 страни ще танцуват обичайно българско хоро, с цел да отбележат празника на Светите братя Кирил и Методий. По самодейност на Министерство на образованието и науката (МОН), в разнообразни точки по света, учениците от български неделни учебни заведения, както и техните учители, родители и другари, ще се съберат, с цел да почетат българските обичаи и просвета, като част от самодейността " Розите на България”. Проектът се провежда в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната организация за българите в чужбина.

Инициативата " Розите на България”, проведена от Министерство на образованието и науката, сплотява над 50 български неделни учебни заведения в чужбина. Сред тях са учебни заведения в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Англия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казакстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, Съединени американски щати, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР. Те ще се включат в особено проведени събития, посредством които ще отбележат празника на българската писменост.

Танцовите сформира към българските неделни учебни заведения ще поканят всички присъстващи да се заловен за ръце и да извият обичайно българско хоро под звуците на емблематичната " Празнична сюита " в осъществяване на оркестъра на Българското национално радио и отбор " Тракия ". В рамките на самодейността всяко учебно заведение ще има опция да провежда други изяви на децата, базари, изложения на рисунки, резултати от състезания, пленери и други, само че сплотяващият детайл от празника ще бъде българското хоро, което ще се извие на открити и оживени места в градовете.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР