На 11 и 12 октомври в Пловдив ще се състои

...
На 11 и 12 октомври в Пловдив ще се състои
Коментари Харесай

One Dance Week 2019 представя `Златни илюзии`

На 11 и 12 октомври в Пловдив ще се състои международната премиера на пърформанс - инсталацията `Златни илюзии` с присъединяване на българската цигуларка Биляна Вучкова.

В взаимния си план Биляна Вучкова, Ханс Питър Кун, Акеми Нагао и Джунко Вада сътворяват образностен свят, въодушевен от цветове и знаци. Както в предходните си творения в разнообразни комбинации, артистите “изследват другите способи на слушане, вариациите на връзките сред музиканти и танцьори, модификациите на пространството, основани от светлината и звука посредством взаимоотношението сред изпълнителите и инсталацията.

Светлинната и звукова апаратура на Ханс Питър Кун обезпечава основата за разговор сред хореографията на Акеми Нагао и Джунко Вада, към които се причисляват звуковите композиции и пърформанс на Биляна Вучкова.
Златни илюзии ще бъде показан два пъти в СКЛАД (Тютюневия град, ул. " Екзарх Йосиф " 16, етаж 4 - ляво), на 11 октомври от 21:00 часа и на 12 октомври от 18:30 часа.

БИЛЯНА ВУЧКОВА – ЦИГУЛКА / ВОКАЛИ



Биляна Вучкова ловко съчетава типичен солови и ансамблови произведения, и музика от модерни композитори (често написана за самата нея) със лични композиции, изпълнени в действително време посредством импровизация.
Творческият ѝ ентусиазъм обгръща необятен набор от звуци и придвижвания, като това й разрешава да разшири звуковите, техническите и физическите си качества.

Биляна живее в Берлин и се изявява на фестивали и концертни серии по целия свят. Работи като солист и взе участие в дуета Voutchkova/Thieke, както и в Splitter Orchestra, Solistenensemble Kaleidoskop, Ensemble Modern, Ensembles United Berlin и Zeitkratzer и други.

Последните й планове включват фестивални участия в Хъдърсфийлд (Англия), Klangspuren Schwaz (Австрия), Vorspiel/Transmediale (Германия), Mózg (Полша), Moving Music, Radar, солово турне в Чили и Колумбия, колаборации с Berliner Ensemble и She She Pop и редица изяви на влиятелни подиуми.

Издава соловия албум „ Modus of Raw “ и триплета „ Blurred Music “, които биват приети от международната рецензия. Вучкова е притежател на Стипендия за композитори на Сената на Берлин, както и на поддръжка от INM Berlin, Musikfonds и Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

ХАНС ПИТЪР КУН - СВЕТЛИННА И ЗВУКОВА ИНСТАЛАЦИЯ, СЕТ ДИЗАЙН



Роден в Кил (Германия), през днешния ден Ханс Питър Кун живее и работи сред Берлин и Киото (Япония). Започва креативната си кариера още на 6-годишна възраст, когато се записва в театралния клас в учебното заведение си.14-годишен, основава първата си рок-енд-рол тайфа, а през 1975 година стартира професионалната си кариера в Schaubühne am Halleschen Ufer в Берлин (сега Schaubühne am Lehniner Platz).

Там той работи като звуков дизайнер в постановки на Питър Щайн, Клаус-Майкъл Грубер, Люк Бонди и други През последната си година в Schaubühne, дружно с Робърт Уилсън, основава “Death, Destruction & Detroit ”.

След като Кун напуща Schaubühne през 1979 година, се концентрира върху личната си работа и основава голямо количество артистични произведения - главно звукови и светлинни съоръжения, радиопредавания, кино и театрална музика, а през 1989 година стартира да композира и музика, предопределена за танц.

През 1985 година съ-основава първата частна радиостанция в Берлин, която по-късно се трансформира в RADIO 100, чието седмично шоу за нова музика “Audionauten ” (The Audionauts), става известна освен в някогашния Западен Берлин, само че и в източната част на града, където хората се радвали да чуят музика, недостъпна за тях.

Печели влиятелната премия „ Златен лъв ” на Венецианското биенале през 1993 година за взаимната си работа с Робърт Уилсън за инсталацията „ Памет / Загуба ”. От 2012 година е гост-професор в майсторския клас Sound Studies & Sonic Arts в Universität der Künste (University of the Arts) в Берлин.

ДЖУНКО ВАДА – ХОРЕОГРАФИЯ, ТАНЦ, ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО



Джунко Вада е родена в Токио. След като приключва живопис в Musashino Art University (Токио), тя стартира да работи по огромна нереална картина. Физическите измерения на творбата я довеждат до доста персонален танцов жанр. Източникът на живопис и на танц е едни и същ, а тялото се трансформира в еквивалентна нереална статуя в пространството. Както си служи с четката върху платното, по този начин със своето тяло Вада рисува на сцената. Движението се трансформира в триизмерна картина в пространството. И двете – живопис и танц – са нереални понятия и имат тясна връзка с обичайното японско изкуство.

От 1985 година Вада сътрудничи основно със звукови актьори като Акио Сузуки, Ролф Юлиус, Ханс Питер Кун и други, взе участие в продукции на Саша Валц и извършва спектакли в музеи, галерии и разнообразни обществени пространства. През 2005 година се завръща на сцената след 10-годишна пауза, а през днешния ден живее и работи в Берлин.

АКЕМИ НАГАО – ХОРЕОГРАФИЯ, ТАНЦ



Акеми Нагао е актуален актьор, хореограф и танцьор. Базирана в Берлин, тя се интересува от най-личните аспекти на танца и придвижването. Тези, подбудени от страстите на тялото, историята, спомените, копнежите и въображението. Танцови придвижвания, тясно свързани с съответното минало, персоналните взаимоотношения, политически възгледи и най-съкровени стремежи.

Нагао се е занимавала с балет, улични танци, соул, актуален и импровизационен танц. Зад гърба си има и изявления за улични танци, обичайни индийски танци и хавайския танц (Хула), които написа по време на следването си в Osaka International University, Япония.

От 2011 година насам Нагао танцува в продукциите на редица хореографи и актьори от Европа и Азия, измежду които Чой Ка Фай, Ева Бауман, Йошико Чума и други. Като хореограф, тя създавала авторски произведения в колаборации с разнородни актьори, включително архитектът Анна Кубелик, хореографът Бетина Нойхаус, звуковият актьор Майкъл Татъл, образният актьор Мин Ох, както и доста други. В момента приключва магистратурата си по хореография (maC) в Hochsculübergreifendes Zentrum Tanz (Берлин) и търси отговорите на въпросите за дискриминирането, пристрастията и невидими стени в човешките взаимоотношения.

ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ гостува в Пловдив с поддръжката на EU Japan Fest Committee.
Мястото на осъществяване е новото място за просвета - СКЛАД (Тютюневия град, ул. " Екзарх Йосиф " 16, етаж 4 - ляво).

Билети ще намерите тук.

Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

Подробности за програмата ще намерите на www.onedanceweek.com 

One Dance Week  e най-големият конгрес в страната, отдаден на изкуството на актуалния танц и способствуващ за децентрализацията на актуалната танцова сцена в
България с представянето на новаторско и значително културно наличие, целящо изцяло развиване културната сцена.

One dance week се провежда от Фондация „ ЕДНО за просвета и изкуства “ и е един от главните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерството на културата на Република България.

За повече информация следете @onedanceweek във Фейсбук, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР