На 11 април, вторник от 17 ч в изложбената зала

...
На 11 април, вторник от 17 ч в изложбената зала
Коментари Харесай

Две изложби - две дарения

На 11 април, вторник от 17 ч в изложбената зала на Централния Държавен списък бе подписан контракт за предаване на дарението „ Фотоархив на доктор Н. П. Николаев “. По този случай бе открита галерия, на която са показани   излъчените документи, както и няколко постера и артефакти, които  представят  мястото и ролята на доктор Николаев за развиването на Ротари у нас.



Дарението е от Цвятко Кадийски, историк на Ротари-България. Присъстваха кметът на София госпожа Фандзъкова, ръководителя на Държавна организация Архиви и гуверньора на Ротари-България Виолина Костова.



В дарението за включени  над 240 фотографии от фотоархива на доктор Н. П. Николаев, както и други документи. Между тях са биографични документи на Николай Николаев като например документи за неговите заслуги за спасяването на българските евреи, част от истинския авторски машинописен текст на неговите записки,  три дискети с информация от дневниците на Николай Николаев за интервала 1941–1943.



Най-голяма част от показаните документи съставляват фотографиите.  Снимки  на Николай Николаев  като  министър (на националното просвещение и на вътрешните работи)  - с цар Борис III, включително една със собственоръчно посвещение  от монарха, с Георги Кьосеиванов, с членове на министерски съвет, духовни и военни лица, от училищен конференции, от молебени за рождението на княз Симеон Търновски и рожден ден на княгиня Мария Луиза, от паради, от царските маневри в Попово и други



Много фотоси показват Събора на Бургаските средношколци през 1937 г). Има и фотоси Димитър Пешев, инж. Иван Иванов, от разкриване на XXIV Обикновено национално заседание, от сключване през 1938 година на проекта Мусман.  Уникален е Албумът  със фотоси от визитата на доктор Николаев в Пиринска Македония и Родопите. Изложбата е част от  програмата  за отбелязване на 90 годишнината от основаването на първия Ротари клуб в България.

 

Пак  в рамките на отбелязване на 90 годишнината на основаването на първия в България Ротари клуб, на 26 април 18 часа в Сградата на Музея за история на София ще бъде подписан Договор с който Цвятко Кадийски ще подари цялата  историческа сбирка „ Ротари  България 1933-1941 “ на Музея.



По време на предаването ще бъде открита галерия, на който ще бъде показана проучваната, събирана, обработвана и съхранявана от Цвятко Кадийски, историк на Ротари България, сбирка „ Ротари в България “. Колекцията която ще обогати фондовете на Софийски музей  включва няколко хиляди страници писмени документи, книги и други печатни издания издавани от РК София…), стотици фотографии.



Ще бъдат предадени над 60 артефакта, свързани с Ротари и ротарианците от предвоенните клубове (например радиото, подготвяно за даряване на Общинския дом за слепи деца, невръчено заради възбраната на Ротари през 1941 г, писалката, с която е подписан Протоколът за основаване на първия клуб, дарове от други Ротари клубове, персонални движимости на ротарианци).

 Особено значимо място във сбирката заема  “Галерия Ротари “, която включва над 40 истински портрета и шаржове на ротарианци от Борис Георгиев, Константин Щъркелов, Александър Добринов, Александър Божинов), десетки оригинали и репродукции на произведения на ротарианци, както и няколко десетки репродукции от други художествени творби, свързани с ротарианците и тяхната активност. Оригиналите на някои от тези репродукции са унищожени или недостъпни.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР