На 11 април Синята стая към съдебния район на Окръжния

...
На 11 април Синята стая към съдебния район на Окръжния
Коментари Харесай

Над 80 деца са изслушани в Синята стая във Варна за 6 години

На 11 април Синята стая към правосъдния регион на Окръжния съд във Варна навърши 6 години. От основаването ѝ досега в нея са били изслушани над 80 деца, оповестяват от пресслужбата на институцията за Moreto.net.

И напълно инцидентно профилираното помещение за осъществяване на разпити на деца, очевидци, жертви на принуждение или причинители на закононарушения получи като подарък три картини от една млада художничка.

Зорница Колева е ученичка в пети клас в главно учебно заведение „ Георги Сава Раковски “ във Варна. Научава за Синята стая от своята майка, която е правосъден чиновник. Нейният брат - Калоян, също художник и възпитаник в Националното учебно заведение по изкуства „ Д. Христов “, подарява своя картина при откриването на профилирано помещение през 2016г. Сега негова сестра взема решение, че може да се раздели с творбите си „ Цветя за мама “, „ Тигър “ и „ Цветно мое “, с цел да сътвори въодушевление в стаята, където се изслушват деца, разбирайки, че нормално това са нейни връстници, които минават през сложни интервали.

Синята стая има две пространства с обособен вход, свързани с обща стена, част от която е с така наречен венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и съпътстващите ги психолози, педагози, обществени служащи. Обзаведено е като детска стая с място за игра. А картините на Зорница допълват пространството и основават чувството за топлина и уют. От другата страна на венецианското стъкло, посредством екран, разпитът се следи от съдии, прокурори и останалите участници в процеса. Специализираното помещение се изгода взаимно от органите на правосъдната власт във Варна, полицията, Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне ”.

Синята стая даде опция, разпитът на невръстен и малолетен очевидец да се прави при отбягване на контакт с обвинения. С този метод, децата жертви бяха приравнени на лица със характерни потребности от отбрана – тези, за които трябват спомагателни средства за отбягване на вторична и повторна виктимизация, заплашване и възмездие, прочувствено или психическо страдалчество, в това число опазване на достойноството по време на разпит.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР