На 100-годишна възраст почина италианският журналист Серджо Д`Анджело, който изнесе

...
На 100-годишна възраст почина италианският журналист Серджо Д`Анджело, който изнесе
Коментари Харесай

Почина Серджо Д`Анджело, човекът изнесъл от СССР „Доктор Живаго”

На 100-годишна възраст умря италианският публицист Серджо Д`Анджело, който изнесе ръкописа на " Доктор Живаго " от Съюз на съветските социалистически републики през 1956 година Това заяви издателство " Фелтринели ", разгласило творбата през 1957 година, оповестяват от БГНЕС.

Известният разказ на Борис Пастернак (1890-1960), написан сред 1945 и 1955 година, стана международно завещание с помощта на превода на италиански от Пиетро Цветеремич, който беше оповестен за първи път в Италия през 1957 година Година по-късно Пастернак получава Нобелова премия за литература за романа си, само че е заставен да я откаже. През 1989 година, след гибелта на писателя, синът му Евгений Пастернак получава премията за него.

Серджо Д`Анджело умря в дома си в Сан Мартино ал Чимино (област на Лацио). Роден е в Рим. През 50-те години стартира работа като публицист в радиостанция в Москва, където по-късно реалокира фамилията си – брачната половинка Жулиета и двете си деца. Дъщеря му Франческа сподели в изявление за ANSA, че той постоянно е виждал Пастернак и назова историята с премахването на ръкописа и последвалата обява от издателството " приключението на живота му ". През 2015 година в Сицилия бяха открити бюстове на Пастернак и италианския му преводач Цветеремич.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР