На 10-ти ноември в Арт център – Плевен се състоя

...
На 10-ти ноември в Арт център – Плевен се състоя
Коментари Харесай

Носител на наградата "Св. Пимен Зографски" 2022 на плевенските художници е Кънчо Кънчев

На 10-ти ноември в Арт център – Плевен се състоя формалното разкриване на Есенен сезон 2022‘ на плевенските художници, който се организира всяка година от 2009 г, насам.

При откриването на събитието, Георг Спартански връчи Почетния знак на кмета на Плевен на доайена на плевенските художници Кънчо Кънчев с думите:

„ Това е знак на признателност за Вашата дългогодишна работа, за Вашето творчество и за всичката хубост, която сте сътворили през годините с вашия гений, разум, сърце и ръце “.

Кметът Георг Спартански напомни, че регламентът за установяване на носителя на премията „ Свети Пимен Зографски “ включва анонимно гласоподаване от плевенските художници за сътрудниците си в сектора, които вземат участие със свои картини в изложбата на Есенния сезон 2022‘.

„ Мисля, че по-голямо самопризнание и по-голяма морална премия отвън материалната, която се поставя по статут, за един създател по-голяма премия от признанието на неговите сътрудници няма и това е най-демократичното гласоподаване, тъй като е от гилдията “.

Това сподели кметът на Плевен Георг Спартански малко преди ръководителят на Дружеството на плевенските художници Валентин Асенов – Хъкъла, да разгласи носителя на тазгодишната премия „ Свети Пимен Зографски “.

„ Още когато провеждахме изложбата в остарялата общинска изложба на ул. „ Иван Вазов “ започнахме да прилагаме този метод за установяване на носителя на Голямата премия и мисля, че това е по-демократичния, без субективизъм метод “.

Валентин Асенов разгласи, че гласуването е определило тазгодишният притежател на Голямата премия „ Свети Пимен Зографски “ на Есенния салон на плевенските художници да бъде Кънчо Кънчев.

В следващия Есенен салон тази година вземат участие 43-ма плевенски художници с общо 73 произведения.

„ Това е самопризнание от сътрудниците към техния сътрудник Кънчо Кънчев и аз се веселя, че тази година притежател на тази премия е тъкмо той “, сподели кметът Спартански.

Кънчо Кънчев e роден през 1933 година в град Плевен. Завършва Учителския институт „ Лазар Станев ” и работи като преподавател по изобразяване. От 1974 година постоянно взе участие в районни и общи изложения с графика и живопис. Прави независими изложения в Плевен през 1994, 1997, 2001, 2008 и 2009 години.

Негови произведения са владеене на галерии в Плевен, София, Перник, Добрич, Разгра, както и галерии в Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Белгия, Германия, Франция, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

Кънчо Кънчев живее и работи в Плевен.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР