На 10 септември в 18:00 часа художничките Калия Калъчева и

...
На 10 септември в 18:00 часа художничките Калия Калъчева и
Коментари Харесай

Калия Калъчева и Гергана Табакова в галерия Капана

На 10 септември в 18:00 часа художничките Калия Калъчева и Гергана Табакова ще открият взаимната си галерия „ ОБЕМ “ в изложба „ Капана “ на Градска художествена изложба – Пловдив (ул. „ Райко Даскалов “ №29) .

Младите авторки обръщат обичайна визия за двуизмерността на живописта в пространството. В тяхната експозиция тясамата се трансформира в пространство. В взаимния си креативен артикул Калия Калъчева и Гергана Табакова премислят концепциите на авангарда от началото на 20- ти век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция. Те споделят, че работата по основаването на инсталацията продължава 11 месеца, в които двете са в непрекъснат разговор без да нарушават персоналното си схващане за подбора на материали, използването им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в построяването на общата творба.

„ При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни образци, измежду които селището Шибам в Йемен, храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, античния град Персеполис в Иран, както и модерни градове като Токио и Чикаго. “

В търсенето на общото сред всички тези пространства двете художнички се концентрират върху колоната, която освен е главен архитектурен детайл, само че съставлява и знак, надълбоко вписан в груповата памет. Тя е връзка сред земята и небето, съставлява вертикала, обвързвана с организацията и ориентацията на света и е знак силата на съзидание.

В инсталацията „ ОБЕМ “ голям брой от прекратени колони построяват ритмична конструкция в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш чувството за пространство, което по едно и също време е едно цяло и се състои от прекратени вътрешни фрагменти.

За представянето на инсталацията създателите задълбочават взаимната си работа във връзка с съответното място на изявата. Правят опит да преорганизират основаното до тук, да зададат нова настройка, която да е в композиционно благозвучие с пространството, в което се слага.В допълнение на инсталацията си „ Обем “ създателите показват и творби, свързани с пътя от двуизмерните към триизмерните практики, от детайла към обекта.

Изложбата се реализира в партньорство с Advertising Artists. Реализира се с  финансовата поддръжка на господин Тодор Стайков – филантроп, колекционер, подпомагащ реализацията на млади художници, които са приключили компетентност “Живопис “ и „ Скулптура “ в Националната художествена академия.

Инсталацията е осъществена с финансовата поддръжка на Министерство на културата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР