На 10 март 2010 г., два месеца след откриването си,

...
На 10 март 2010 г., два месеца след откриването си,
Коментари Харесай

Над километър над земята - Бурж Халифа скоро няма да е най-високата сграда в света

На 10 март 2010 година, два месеца след откриването си, Бурж Халифа публично бе приета за най-високата постройка в света. А в този момент, 14 години по-късно, е на път да загуби тази купа поради един проект, който по проект би трябвало да е с по-голяма височина.
 Maraya - най-голямата огледална постройка в света, ситуирана посред пустинята в Саудитска Арабия
Maraya - “невидимата ” постройка посред пустинята

Като мираж от стъкло

Със своите 162 етажа и 828 метра, постройката в сърцето на Дубай има най-вече етажи в света и най-високата наблюдателна площадка. Площта й се равнява на тази на 17 футболни стадиони, а фасадата й е покрита с цели 22 хиляди стъклени панела. Тя е дело на канадския проектант Ейдриън Смит.

Именно той е и мозъкът зад плана, носещ името Jeddah Tower. Небостъргачът в Джеда, Саудитска Арабия, е планувано да се трансформира в първата постройка в света с височина един километър. А разликата с Бурж Халифа ще е най-малко 180 метра, като точната височина към момента се пази в загадка. Цялостната застроена повърхност ще бъде към 530 хиляди кв.м. Етажите ще бъдат 170.

The, under construction in, is set to surpass the as the, with an expected height of over 1,000 meters.
The tower, also known as, could redefine the once completed
— Gulf Independent News (@IndependentGulf)
Първата копка е сложена още през 2013 година, само че към пет години планът е замразен, а строителството стартира още веднъж през предходната година. Засега не се дава краен период, в който дейностите би трябвало да бъдат приключени, тъй като при сходен огромен план постоянно може да има изненади. А когато е приключена, най-високата постройка в света ще се трансформира и в център на Jeddah Economic City - план за 20 милиарда $.

Знае се, че Jeddah Tower ще бъде постройка с доста предопределения. В нея на седем етажа ще се обитава хотел Four Seasons, жилища Four Seasons за краткосрочно наемане, офис пространство от клас А, доста магазини, офиси, кафета, заведения за хранене и други.

CEO van Koninkrijsholding:

Eind februari 2024 ontvangen we aanbiedingen om de bouw van Tower, de hoogste toren ter wereld, te voltooien.
— KSA24 Dutch (@SaudiNieuws)
Тук ще бъде и новата най-висока наблюдателна площадка в света. А един от пентхаусите на високите етажи ще разполага и със лична 30-метрова тераса. Сградата ще се обслужва от цели 59 асансьора, които ще са на две равнища и няма да има подобен, който да се движи от първия до последния етаж.

Построяването на сходна постройка с височина един километър крие редица провокации и проблеми, които би трябвало да бъдат позволения по най-добрия възможен метод. Като стартираме от устойчивостта й на вятър и други въздействия, възможното слягане на основите и огромния размер на ядрото, което е належащо да се построи, с цел да има сигурна опора, и се стигне до аеродинамичността на структурата.

Tallest Building in the World.
Aerial footage captured of in the North Sea in which is expected to be the tallest building in the world.
Fahad Tahifani
— Life in Saudi Arabia (@LifeSaudiArabia)
Плановете са да се избегне стъпаловидният дизайн като при Бурж Халифа, а да се заложи на " наклонена " структура за по-голяма аеродинамика и по-малко натоварване от вятъра. Също по този начин ще се слагат бетонени основи тук-там с дебелина до няколко метра и подсилена стоманена рамка, които да предотвратят срутване при евентуален терористичен акт със аероплан. С две думи - нетрадиционната височина изисква нетрадиционни строителни и архитектурни решения, написа NDTV.

Разбира се построяването на всички вътрешни системи също е предизвикателство поради големите размери на постройката. Например се знае, че кондензът от сгъстения въздух на най-високите равнища ще се използва за разнообразни цели като охладителни и поливни системи. Подземният гараж с потенциал от над 4000 коли пък ще бъде разположен не непосредствено под постройката, а подземен наоколо до нея още веднъж за попречване на възможни терористични офанзиви, а и с цел да не се подкопават основите.
 Саудитска Арабия, The Line и Aquellum - мегапроекти, каквито светът не е виждал до момента
Един извърнат небостъргач в планина и два успоредни, дълги 170 км - архитектурните чудеса на Саудитска Арабия

Дали ще се трансфорат в действителност

Безспорно Jeddah Tower е един от най-амбициозните планове, с които Саудитска Арабия още веднъж взима преднина пред всички останали страни в света. Стойността  е изчислена на 1.2 милиарда $, което е с 300 милиона по-малко от строителството на Бурж Халифа, само че крайните сметки може и да бъдат по-различни. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР