На 10 февруари почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, епископ

...
На 10 февруари почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, епископ
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват наречените на двама светци

На 10 февруари уважава паметта на Св. Харалампий Чудотворец, свещеник Магнезийски.

Празникът е един от последните в зимния празничен цикъл в българската национална традиция.

Св. свещеномъченик Харалампий бил свещеник в Магнезия, Мала Азия, самоуверен просветител на вярата. Изправен на съд, на вятъра бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с стоманени куки.

Раните по превъзходен метод заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното излекуване, повярвали и били предадени на гибел.



Осъден на посичане, св. Харалампий умрял преди мечът да го допре по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Паметта на Св. Харалампий е на особена респект в България, както поради молитвеното му покровителство пред Бог за заболели, страдащи духовно и телесно, по този начин и като покровител на пчеларите и проводник на Божията берекет над пчелния мед.

В националните вярвания Св. Харалампий е властелинът на всички заболявания. Държи ги със синджир и по своя воля ги праща да вървят по света. Освен това е уважаван като повелител и на чумата и заради тази причина празникът му е именуван още „ Чуминден”.

Легендата гласи, че чумата се родила на и незабавно почнала да скита и да мори, който срещне. Ако не бил св. Харалампий да я окове във вериги, щяла да умори света. Затова в иконографията постоянно светецът е изобразяван по какъв начин бие и мъчи чумата.

Според националните вярвания на днешния празник дамите би трябвало да замесят ритуален самун с орнаменти на кръст, няколко тестени пъпки за чумата и по края на питата - венец, знак на здравето.

На този ден се измита добре цялата къща, с цел да прогонят всички заболявания на открито. Жените не предат, не плетат, не шият, с цел да не се разсърди светецът и да пусне заболяванията.

Докато шупва обредният самун, се носи мед в църквата, да бъде осветлен на специфична празнична литургия.

След това с този мед се мажат обредните пити. А остатъкът от него се употребява за церене на заболявания през годината.

Името Харалампий идва от гръцкото Χαράλαμπος, което значи блестящ от благополучие.

Днес Православната черква уважава и св. мъченица Валентина. Тази благочестива госпожица е живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Св. Валентина станала жертва на гоненията против християните през 308 година при римския император Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.)

Когато мъчителите се пробвали да я накарат принудително да направи приношение в езически храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнал с тил към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавили. На латински името Валентина значи мощна.

На 10 февруари имен ден честват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР