На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 10 февруари

На 10 февруари имен ден честват всички, които носят името Харалампий, Харалампи, Валентин, Валентина и производните им.

Най-оригиналните пожелания за имен ден

Имени дни през февруари 2022 година

Свети Харалампий потърпевш при започване на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил свещеник в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се опасява от гонението, самоуверено проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел:

- Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, с цел да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на гибел. А Иисус Христос посредством пророците и апостолите ни демонстрират пътя към безконечния живот, а не да вършим каузи, които принасят на душата безконечна крах.

Езическите управляващи уловили светия впископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с стоманени нокти, до момента в който го одрали жив, само че старецът с самообладание и геройство понасял страданието и говорел на мъчителите:

- Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, безконечен живот.

Виждайки изумиталната неотстъпчивост на стареца и чудесните прояви на Божията мощ, голям брой езичници повярвали. Всички те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били наказани на гибел. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да схванат истината, изцерявал заболели и посредством силата Божия правел доста чудеса.

По заръка на императора той бил наказан на гибел. Когато го завели на мястото на наказването, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде - да им даде телесно здраве и душевно избавление, като им умножи земните плодове.

" Господи, казвал той в молитвата си, - Ти знаеш, че индивидите са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята берекет над всички! "

След тая молитва светият дъртак предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.

Свети свещеномъченик Харалампий потърпевш в 198 година на 113-годишна възраст.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР