На 10 август се отбелязва Денят на Свети Лаврентий -

...
На 10 август се отбелязва Денят на Свети Лаврентий -
Коментари Харесай

10 август

На 10 август се отбелязва Денят на Свети Лаврентий - патрон и покровител на готвачите. През 2005 година денят за първи път се празнува в България и на Балканите с шествие, проведено от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Свети Лаврентий бил пазител на църковните съкровища. Отговарял за финансовата и за обществената активност на църквата. По време на император Валериан имало гонения против християните, Лаврентий също попаднал под императорския яд. На 10 август преди 17 века той бил свикан да се яви на личната си екзекуция, като му било заповядано да донесе и защитаваните от него църковни благосъстояния. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и небогати хора и декларирал, че те са благосъстоянието на християнската черква. Вместо на императора, Лаврентий раздал благосъстоянието на бедните.

Житието на този човек е толкоз вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя страж: Свети Лаврентий по разнообразни аргументи и в разнообразни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите.

Вярва се, че светецът с изключение на покровител на кулинарните " гугута ", е настойник на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР