На 1 юли Сю Дзяин все още беше на Олимпа

На 1 юли Сю Дзяин все още беше на Олимпа ...

Кой е мъжът зад възможния китайски Lehman - Evergrande?


На 1 юли Сю Дзяин все още беше на Олимпа на китайската власт. От трибуната на площад Тянанмън в Пекин основателят на компанията за недвижими имоти Evergrande аплодира празненствата по случай 100 -годишнината на Комунистическата партия на Китай.

Тази висока чест подчертава добрите връзки между партийния член и партийното ръководство. Той е искал активно да допринесе „за изграждането на социалистическа държава“, обяви 62-годишният мъж незабавно на началната страница на своята компания.

Вместо това сега - през уикенда, той се бори за оцеляването на компанията си недалеч от мястото на юлските празненства. Според анализ на агенция Bloomberg в понеделник са падежите на нови лихвени плащания, които групата с дългове от 300 милиарда долара може вече да не успее да си позволи.Още по темата

През уикенда Evergrande обяви, че клиентите, които притежават продуктите за управление на богатството на групата, могат да ги осребрят с недвижими имоти. Според финансовото списание Caixin продуктите за управление на активи с обем, еквивалентен на около 5,3 милиарда евро, са неизплатени. Също така беше разкрито, че ръководители са осребрили инвестиционните продукти на компанията предсрочно. Evergrande поиска възстановяване на сумите и обяви „тежки санкции“.

Такива статии не са подходящи за възстановяване на доверието в изпадналата в криза компания за недвижими имоти.

Докато разгневените инвеститори демонстрираха пред централата ѝ в процъфтяващия град Шънджън през последните дни, Сю се втурна към Пекин с частен самолет, за да договори разсрочване на дълга или друга помощ. Резултатът от кризисната среща се очаква с нетърпение по целия свят. Някои анализатори предупреждават, че крахът на Evergrande може да потопи в не само Китай, но и целия свят в нова финансова криза. Но финансовият свят все още се надява, че огромното значение и досегашният модел на подражание на Сю ще могат да спасят Evergrande.

Възходът на Сю: От селянин до кадър – в капиталистическата класа

От години Сю, който обича да се изявява в чужбина с кантонското произношение на името си - Хуй Ка Ян, е описван като успешен, самостоятелно израснал капиталистически милиардер, който не е забравил социалната си отговорност. Произходът му помогна за това.

Сю е роден през 1958 г. в село в провинция Хенан и се е научил в ранна възраст да „яде горчивина“, както често казват в Китай. Майка му е починала, когато е бил бебе. В очите на един биограф фактът, че баща му е пенсиониран войник от Народно-освободителната армия, помага на семейството да преживее големия глад в началото на 60-те години.

Като дете, според официалната легенда, Сю се е отличил с занаятчийски и предприемачески таланти. Като тийнейджър се опитва да спечели пари като търговец, за да избяга от бедността в селските райони. Но едва отварянето на Китай към глобалния свят му е позволил да избяга от село.

През 1977 г. Китай възобновява приемните изпити за колежи. При втория опит Сю успява да стигне до технически университет в Ухан - а оттам до стоманодобивна фабрика. Той се доказа като мениджър и бързо се издигна до позицията на директор. Там е срещнал и любовта на живота си: Дън Юмей стана негова съпруга. Дън произхожда от строго комунистическо семейство, баща ѝ е партиен секретар в университета на Сю, което улеснява приема на младежа в партията.

В началото на 90 -те години Сю търси късмета си в новата специална икономическа зона Шънджън. Отново започва като мениджър, този път в търговското дружество Zhongda. Той убеждава шефа си да влезат в бизнеса с недвижими имоти в съседната провинциална столица Кантон.

Рецептата за успеха на Evergrande: Да растем с помощта на дългове

Сю жъне успех - с рецепта, която първо допринесе за бързото му издигане, а сега и за падението му: растеж на кредит. Обезпечен от шефа си, той тегли голям заем и увеличава приходите десетократно. Когато шефът му отхвърли искането за повишение на заплатата, амбициозният мениджър се заема сам с бизнеса и основава Evergrande през 1996 г.

С високи нива на дълг той бързо превръща компанията в една от водещите групи за недвижими имоти в страната, а също така я разширява в области като интернет услуги и собствена марка електрически автомобили. Това обаче не е линеен възход, пише Handelsblatt.


През 2008 г. Evergrande вече бе заплашена от фалит поради високата дългова тежест. Но с помощта на магната от Хонконг Чън Ю Тън Сю набра 600 милиона долара от чуждестранни инвеститори, включително Deutsche Bank.След този обрат той дълго време нямаше проблеми с набирането на пари, тъй като Evergrande се смяташе за твърде голяма, за да се провали, а Сю – за твърде добре свързан с партийното ръководство. В края на краищата той беше член на високопоставен държавен орган.

През 2016 г. агенция „Синхуа“ го похвали за бизнес модел, който се основава на бърз растеж. Компанията е прилагала „строго стандартизиран мениджмънт“ и е имала високо ниво на компетентност по изпълнението, е цитирала анализатор държавната агенция.

В същото време Сю демонстрира благодарност и смирение. От 2012 г. той оглавява списъка на големите дарители на Китай пет пъти. „Evergrande дължи всичко на партията, държавата и обществото“, каза той. Защото без откриването на университетите стипендията му и откриването на страната към света той нямало да успее.

Кадрови капиталист като познавач на властта

При това той е бил също толкова добър във важен елемент от бизнеса - подкупите. „В Китай има няколко начина за привличане на вниманието на могъщите“, спомня си китайският предприемач Дезмънд Шам в книгата „Червената рулетка“. „Предпочитаният метод на Сю бяха безобразно скъпи подаръци."

Междувременно той продава дялове в марката си на автомобили, например, за да намали дълга, а през август предаде управлението на отдела за недвижими имоти на заместника си Джао Чанлун. Но въпреки тези маневри сега Сю може да остане без спасители.

Правителството вече класифицира Evergrande като риск за финансовата система през 2018 г. и сега възнамерява да почисти прегретия и силно задлъжнял сектор на недвижимите имоти. Западните кредитни агенции наскоро понижиха кредитоспособността на Evergrande до малко над „Default". Съществува голям шанс този път партийното ръководство да отстъпи и да остави Evergrande да фалира, дори под риска да създаде по този начин „китайския Lehman”.

Източник: investor.bg