На 1 юли почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На днешния

...
На 1 юли почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На днешния
Коментари Харесай

На 1 юли почитаме лечителите Св. Св. Козма и Дамян

На 1 юли почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На днешния ден Църквата отбелязва и връщането на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител, написа pravoslavieto.com.

Козма и Дамян са родени в Рим. Те изучили по какъв начин да лекуват, само че не вземали от никого пари за изцеленията, поради което били наречени " безсребреници ". Те желали от изцелените единствено една скъпа премия - вярата в Христа.

Освен с благодатта на изцелението, те помагали на хората и с великодушна лепта . Те имали огромно, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите - проявявали състрадание към всички нуждаещи се. С религия хората получавали излекуване.

На 1 юли Църквата чества връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на светеца в столицата Търново.

По-късно, през 1496 година, откакто получили позволение от султана, тъй като България тогава била под турско иго, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в учредения от него Рилски манастир.

Предполага се, че канонизацията на Св. Йоан Рилски е осъществена през X век, след преместването на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е издигната църквата " Свети Лука ".

Имен ден през днешния ден честват Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР