На 1 юли от експерти на РИОСВ-Бургас е извършена проверка

...
На 1 юли от експерти на РИОСВ-Бургас е извършена проверка
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Бургас спря изграждането на глемпинг в Алепу

На 1 юли от специалисти на РИОСВ-Бургас е осъществена инспекция във връзка със изявления в обществените мрежи за осъществяване на монтажни действия в местността Алепу, аграрен парцел с идентификатор 67800.49.36 по КК на Созопол.

Констатирано е, че в парцела са ситуирани 15 дървени скари. Същият е ограден с дървена ограда с височина към 50 см, която навлиза и в прилежащ от север парцел с идентификатор 67800.49.6 по КК на гр. Созопол, изключителна държавна благосъстоятелност, тип територия Защитена, НТП Крайбрежна плажна линия. Навлизането в територията на плажа попада в картирани сиви дюни, според признатата профилирана карта по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

След инспекция в осведомителната система за Натура 2000, поместена на интернет уеб страницата на Министерството на околната среда и водите е установено, че парцелът не попада в рамките на предпазена територия по смисъла на Закона за предпазените територии. Попада в предпазена зона с код BG0001001 „ Ропотамо ” за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, оповестена със Заповед № РД-1042/17.12.2020г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр.19/05.03.2021г.), променена (увеличение на площта) с Решение на Министерски съвет № 564 от 30.07.2021г. (обн., Дъждовни води, бр.64/03.08.2021г.) и в предпазена зона с код BG0002041 „ Комплекс Ропотамо ” за запазване на дивите птици, оповестена със Заповед № РД-82/03.02.2009г. на министъра на околната среда и водите (обн, Дъждовни води, бр.14/2009г.)

На 13 май в РИОСВ-Бургас е импортирано съобщение за капиталово предложение „ Разполагане на преместваеми обекти в аграрен парцел с идентификатор 67800.49.36 по КК на гр. Созопол, община Созопол ”, с възложител „ ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС ” ЕАД. Съгласно показаната информация, в парцела се планува разполагане на 15 бр. дървени декинги за слагане на палатки за отдаване чартърен за еко къмпингуване, както и резервоар за защита, и санитарни контейнери с тоалетни, умивалници, душове.

С писмо от 1 юни шефът на РИОСВ-Бургас е определил, че капиталовото предложение попада в обсега на Приложение 2, към член 93, алинея 1, т. 1 и 2 на Закона за запазване на околната среда и според член 81, алинея 1, т. 2 от същия предстои на процедура по обмисляне на нуждата от осъществяване на оценка въздействието на околната среда (ОВОС), както и в обсега на член 2, алинея 1, т. 1 от Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазените зони и предстои на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и задачите на запазване на горе цитираните предпазени зони по реда на член 31, алинея 4, по отношение на член 31, ал.1 от Закона за биологичното многообразие и дава инструкции за следващи дейности за осъществяване на взаимната процедура.

До датата на осъществената инспекция от „ ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС ”ЕАД не са подхванати дейности за продължение на процедурата по обмисляне на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда и по оценка за съвместимостта му с предмета и задачите на запазване на горе цитираните предпазени зони, респективно няма изговаряне от Директора на РИОСВ-Бургас с влезнал в действие краен административен акт, публикуван по реда на глава шеста от Закона за запазване на околната среда и при съблюдаване на специфичните разпореждания на Закона за биологично многообразие.

След инспекция в администрацията на Община Созопол се откри, че не е издавано Разрешение за слагане на преместваеми обекти от основния проектант на общината.

На „ ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС ” ЕАД със Заповед на шефа на РИОСВ-Бургас е наложена насилствена административна мярка (ПАМ) - прекъсване на осъществяваните действия, до осъществяване на регламентираните процедури и влезнал в действие краен административен акт по реда на глава шеста от Закона за запазване на околната среда и глава втора, раздел V от Закона за биологичното многообразие и акт за откритото административно нарушаване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР