На 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас

...
На 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас
Коментари Харесай

Обвиниха българин, сражавал се в джихадистка организация в Сирия

На 1 юли 2020 година, на територията на градовете Бургас и Враца под управлението на Специализираната прокуратура бе извършена взаимна контратерористична интервенция на ДАНС и ГДБОП.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха конфискувани материални доказателства, относими към предмета на следствието. Като очевидци бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред арбитър. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за закононарушение по член 108а, алинея 6 от Наказателен кодекс - присъединяване на български жител в терористично закононарушение зад граница.

С прокурорско разпореждане на обвинявания е наложено задържане за период до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания углавен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража ".

Събраните доказателства сочат, че от 2015 година досега той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е взел участие директно във въоръжени дейности в редиците на разнообразни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и все още е водач на една от тези групировки и точно той го е радикализирал и привлякъл към терористична активност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български жител да е взел участие в подготовка на терористични набези в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР