На 1 януари православната църква почита паметта на Св. Василий

...
На 1 януари православната църква почита паметта на Св. Василий
Коментари Харесай

Над 250 жители в Община Левски празнуват днес имен ден!

На 1 януари православната черква уважава паметта на Св. Василий Велики.
Той бил роден към 330 г.н.е. в малоазийския град Кесария. Живял е по времето на християнския император Константин. Като свещеник на Кесария Кападокийска Василий направил през живота си доста положителни каузи и положил основите на благотворителната християнска активност. Бил наименуван Велик още приживе от съвременниците си поради благите си каузи. Той бил талантлив и с пророческа мощ, която му разрешила да планува деня на своята гибел. Именно на този ден – 1 януари, през днешния ден християните почитат паметта на този светец.

На този ден народът ни посреща Новата година и прави голям брой обреди, свързани с това. Още преди зазоряване децата сред 5 и 12 години, въоръжени със сурвачки – дрянови пръчки, украсени с пуканки, цветни конци и ошаф, потеглят от къща на къща и правят обреда сурвакане. Със сурвачката се удря леко по гърба сурваканият човек, до момента в който детето подрежда пожеланията си за здраве и благодат. Понякога се сурвакат и животни за изобилие.

На този ден се правят и някои гадания. Смята се, че това време на годината е най-подходящо за предсказание на бъдещето.

Празничната софра на Васильовден е богата и блажна. Сред наложителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови шансове. Задължително трапезата се прекадява с тамян, с цел да се прогонят злите духове.

Честит празник!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР