На 1 ноември, за поредна година, в цялата страна стартира

...
На 1 ноември, за поредна година, в цялата страна стартира
Коментари Харесай

Първи препоръки на МВР за акция "Зима" и движение по пътищата

На 1 ноември, за поредна година, в цялата страна започва обичайна акция " Зима ", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци , участващи в придвижването по пътищата на България през зимния сезон , към тяхното безопасно държание и шофиране, както и към толерантността има на пътя, написа news.bg 

Министерство на вътрешните работи напомня, че тази година акцията ще се организира на три стадия, като всеки от тях е отдаден на друга група участници в придвижването и в границите на всеки един стадий има разгласен тематично специфичен ден без жертви на пътя.

Тази седмица вниманието на пътните служители на реда е насочено приоритетно към съблюдаване на законовите условия от страна на велосипедистите и на водачи те на превозни средства с животинска двигателна сила. А 6 ноември е избран като Ден без жертви велосипедисти.

Велосипедите и другите двуколесни пътни транспортни средства са рискови за ръководство при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са причина за настъпване на пътни произшествия, постоянно с съдбовни последствия.

Ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, сте длъжни да употребявате светлоотразителна жилетка, когато сте отвън обитаемо място, през тъмната част на денонощието и при понижена видимост. Важно е да сте забележими отдалеко.

Велосипедите би трябвало да имат изправни спирачки, звънец, устройство за лъчение на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител откъм гърба, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) в профил на колелата. Препоръчително е при зимни условияда не се употребяват колела или други двуколесни транспортни средства.

По отношение на ППС с животинска двигателна сила , най-често пътнотранспортните катастрофи настъпват поради неналичието на светлоотразители , не са редки случаите на пътни произшествия заради неправилното им придвижване на пътя и неправилния транспорт на пасажерите в тях.

Всяко пътно транспортно средство с животинска двигателна сила би трябвало да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя откъм гърба, а при придвижване през нощта и при понижена видимост - откъм гърба вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите би трябвало да са ситуирани симетрично от двете страни на транспортното средство.

Препоръчително е да оборудвате пътните транспортни средства с животинска двигателна сила с необходимите задължителни светлоотразители , за да са видими за останалите участници в придвижването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР