На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа

...
На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа
Коментари Харесай

БСП отбеляза първи май без традиционното шествие

На 1 май означаваме Деня на труда и интернационалната работническа взаимност. На 1 май в доста страни по света се напомнят достиженията на проведеното работническо придвижване. Тази дата се свързва с началото на огромна протестна вълна през 1886 година в Съединени американски щати с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 служащи.

По традиция всяка година на 1 май Българска социалистическа партия и синдикатите у нас провеждат празнични шествия. За първи път през 2020 година и 2021г. Денят на труда у нас беше другият 1 май - без профсъюзни шествия и манифестации поради COVID-19. Този път още веднъж бе по този начин макар обрисувалия се (поне засега) завършек на пандемията.

Българска социалистическа партия означи 1 май, който е и празник на вестник " Дума " и левия щемпел, с разнообразни начинания и събития в цялата страна под надпис “Достоен труд в кротичък свят”.

Социалистите в София отбелязаха1 май с митинг-концерт на лятната сцена в Борисовата градина. Вместо в столицата водачът на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова взе участие в честванията на 1 май в Кърджали.

Първи май не е единствено празник, само че и идея, за която би трябвало да се борим всеки ден. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия - София Иван Таков по време на тържественото честване.

От Лятната сцена в Борисовата градина пред жителите приказваха също заместник-министърът на туризма от Българска социалистическа партия Мариела Модева, ръководителят на Младежкото обединяване към Българска социалистическа партия - София Габриел Вълков, Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ", Тодор Капитанов от КНСБ, Милена Анева от Независимите синдикални организации на енергетиците в България и представител на " Топлофикация - София " и ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова.

Иван Таков означи, че десетилетия наред трудещите се отстояват правото си за естествени условия на труд и почтено възнаграждение. " Въпреки това и през днешния ден има употреба на хора, които работят повече от 12 часа. И през днешния ден има друго възнаграждение за идентичен труд. И през днешния ден има друго възнаграждение за труда на мъжете и дамите. И през днешния ден трудът не всеки път е почтено заплатен. И през днешния ден продължава да има работещи небогати. И най-страшното - трудейки се през днешния ден, човек няма никакви гаранции за спокойни старини ", уточни Таков.

Пламен Димитров: Бъдещето на работеща България е немислимо без увеличението на приходите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предизвестява на 1 май, че към момента стотици хиляди българи са работещи небогати, а неравенствата в приходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

" Намиращи се в многопластова икономическа, обществена и здравна рецесия, провокирана от дълготрайното въздействие на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме още веднъж, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличението на приходите в страната по метод, който да не лишава покупателна дарба. Покупателната ни дарба би трябвало да нараства ", декларира синдикалният водач в поздравлението си за 1 май, оповестено на уеб страницата на КНСБ.

Пламен Димитров показва, че минималната заплата също би трябвало да продължи да пораства и да бъде обвързана със заплатата за прехрана. По този метод минималното възнаграждение у нас ще дава отговор на действителностите и ще подсигурява, че нито един работещ няма да изпада под линията на беднотия.

" Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че страната е обществена и правова, то до през днешния ден общественият детайл е прекомерно едва обиден, а нарушаването на трудовите права е постоянно срещана процедура ", отбелязва президентът на КНСБ.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ": Българските служащи би трябвало да осъзнаят, че имат мощност и принадлежности, само че е необходим и кураж

Българските служащи имат права, нашето законодателство е едно от най-хубавите в Европейски Съюз. Те би трябвало да осъзнаят, че имат мощност и принадлежности, само че би трябвало да имат и кураж. „ Ако означаваме Деня на труда веднъж в годината с мотивацията да пием по бира, ние не сме съдействали с нищо този ден да бъде наш празник “, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

На 1 май 2022 година синдикатите и служащите в България би трябвало да се борят за такова нарастване на трудовото заплащане, което най-малко да покрие инфлацията, която се чака да надскочи 20%, сподели Ваня Григорова. Почти 1,4 млн. души в България не могат да покрият виталния си най-малко с парите, които изкарват от труд, добави синдикалистът. По думите на Григорова това са всички със заплати до 1000 лв.. Според последните данни, оповестени от Министерството на финансите, 56 на 100 от хората, които получават трудови приходи, са с данъчна основа до 1000 лева, което значи чисто 900 лева Като брой това са съвсем 1,4 млн. души. От тях 870 000 са със приход на и под минималната работна заплата, уточни икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “. Според Ваня Григорова подобен приход обрича фамилиите на бедност, изключително в случай че няма втори работещ в тях.

По отношение на правата на служащите от Украйна, синдикалистът сподели, че би трябвало да бъдат предпазени правата на българския служащ, с цел да бъдат предпазени и правата на украинските служащи. Свободни работни места ще се намерят, само че няма да се намерят такива, на които да получават обикновено заплащане и да се съблюдава изцяло трудовото законодателство, счита Ваня Григорова. Тя уточни, че поради това КТ „ Подкрепа “ продължава да упорства украинските бежанци, които са евентуални български служащи, да имат достъп до информация за това какви права имат в страната и от кое място могат да получат помощ.

Попитана дали има заплаха да се изкриви пазара, Ваня Григорова уточни, че всеки приток на работна ръка от други страни, подлага под напън трудовите хонорари в приемащата страна. Това го вършим и ние като български емигранти в Западна Европа, това е общоприет стопански и обществен развой, който слага служащите в конкуренция посред им, а когато има конкуренция сред предлагащите труд, тогава получаващите труд - работодателите, са в по-силна позиция.

„ Но би трябвало да се знае, че част от служащите от чужбина не са склонни да одобряват изискванията, които им дават българските работодатели. Ако имат опция, а постоянно имат, те бързо напущат страната и отиват, сходно на българските служащи, в Западна Европа. Без обезпечен витален най-малко, най-достъпното решение е да си тръгнеш от страната “, съобщи синдикалистът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР