На 1 май членове и симпатизанти на Възраждане, водени от

...
На 1 май членове и симпатизанти на Възраждане, водени от
Коментари Харесай

Възраждане постави паметна плоча на лобното място на Гоце Делчев в Гърция

На 1 май членове и симпатизанти на Възраждане, водени от ръководителя на организацията Костадин Костадинов, посетиха унищоженото от гърците през 1946 година остаряло българско село Баница, покрай град Сяр (дн. Серес), което през днешния ден за жалост е част от държавната територия на Гърция, оповестяват от пресцентъра на партията. 

Там през 1903 година, по време на Илинденско - Преображенското въстание, в борба с постоянната турска войска, намира гибелта си великия лидер на българското национално-освободително придвижване в Македония и Одринско – Гоце Делчев. Първоначално заровен точно там, по-късно оживели негови четници изравят част от тленните остатъци на войводата, с цел да ги спасят от настъпващата гръцка войска, унищожаваща по пътя си всяка диря от българското историческо и културно завещание в Егейска Македония, и ги придвижват в свободните български земи.

Макар и главната част от мощите на Гоце Делчев да са пренесени от българските военни в рамките на остаряла България, там остава останалата част от тях, което трансформира това място в едно същинско светилище на българската национална чест и ентусиазъм за независимост. 

Именно на това място, патриотите от Възраждане сложиха втора поредна паметна плоча, и общо трета, сложена там от българи. Това е по този начин, тъй като времето, което плочите престояват на това място, нормално е единствено няколко дни. Веднага след слагането им гръцките управляващи ги разрушават. Първата плоча, сложена от Възраждане на 1 май 2015 година, оцеля тъкмо две седмици.

" Най-срамно от всичко обаче е жалкото и бездушно безмълвие на българската страна, позорно търпяща освен гръцките издевателства над националната ни памет по тези изконни български земи, само че най-много бруталните опити за асимилация на българското малцинство в Гърция (което е коренното население в днешните северни гръцки територии), наброяващо съвсем 500 000 души. Последното, апропо е надълбоко показателно за това какъв брой е потребно участието ни в Европейския съюз, по повод опазването на българското културно-историческо завещание и правата на българските малцинства в рамките на старите български земи. Последното е една от най-широко акламираните цели на Европейски Съюз, с която същият явно не се оправя, както би трябвало. Или може би това е по този начин, единствено когато се отнася до българското минало… ", декларират от партията. 

От Възраждане напомнят, че това е годно освен за Гърция, а на практика за всички прилежащи балкански страни, които по всякакъв начин и с голямо старание, заличават всяко едно доказателство за българската историческа принадлежност на прилежащите си с България области. 

Костадин Костадинов е безапелационен – когато Възраждане изпрати своите представители в Европейския парламент след 26-ти май, опазването на българското културно-историческо завещание на Балканите и в цяла Югоизточна Европа, както и признаването и спазването на правата на българските малцинства в прилежащите страни, ще бъдат едни от главните им цели.

Възрожденците дават обещание, че всеки опит на непознати страни, които и да са те, да разрушават артефакти от българското минало, ще бъде посрещан твърдо от евродепутатите на Възраждане, а всеки един сходен случай ще бъде редуциран до знанието всички вероятни европейски органи и институции. 

Възраждане – единствено ние можем!, безапелационни са от партията, водена от Костадин Костадинов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР